Регистрация    Увійти
Авторизація
» » І лікують, і красу дарують. Чим корисні пізні ягоди

І лікують, і красу дарують. Чим корисні пізні ягоди


І лікують, і красу дарують. Чим корисні пізні ягоди

Червоні ягоди калини, яскраві грона горобини, ароматна брусниця – ці останні дари природи допоможуть зміцнити імунітет восени. Різноманітних корисних речовин у пізніх ягодах дійсно дуже багато, а їхні цілющі властивості з давніх часів використовують для приготування вітамінних напоїв і варення.

Калина
Гіркуваті ягоди калини містять багато вітаміну С, а також вітаміну Р, необхідного для того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту. Завдяки цьому калину часто використовують для лікування застуди, а також як профілактичний засіб у розпал епідемії грипу та ГРЗ. Достаток вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічниками серцю і судинам.

Але найбільше прихильниць калини серед жінок. Не випадково її здавна вважали символом дівочої краси. Сік з ягід калини покращує колір обличчя, позбавляє від вугрів, розгладжує дрібні зморшки і омолоджує шкіру. Але вагітним калина категорично протипоказана.



Шипшина
Визнаний чемпіон серед рослин за вмістом вітаміну С. За кількістю аскорбінової кислоти шипшина впевнено обходить лимони, апельсини і чорну смородину. Саме тому шипшину вважають найкращим засобом для зміцнення імунітету і захисту від вірусів та інфекцій. Не випадково в роки Другої світової війни в США сотні акрів засаджувалися цінною шипшиною в рамках програми «Сади перемоги», а майже увесь врожай відправляли в охоплену війною Європу.

Вважалося, що воїнам і ослабленим недоїданням жителям просто необхідне така підживлення. Однак для того, щоб отримати від шипшини максимум користі, потрібно знати певні тонкощі. На кількість корисних речовин впливає час збирання ягід. Справа в тому, що якщо дозрілі плоди висять на гілці, кількість аскорбінової кислоти в них зменшується, але самі ягоди стають солодшими. Тож якщо хочете більше корисних речовин, збирайте шипшину, щойно ягоди стануть червоними. А якщо хочете солодких, залишіть плоди повисіти на кущах аж до заморозків.

Обліпиха
Про цілющі властивості обліпихи знали ще давні греки. Щоправда, вони використовували цю ягоду не для власного оздоровлення, а для лікування коней. А ось китайські знахарі просунулися набагато далі. У Китаї обліпиху називали «ягодою здоров’я і довголіття», з її допомогою лікували десятки захворювань.

Сучасні медики теж цінують обліпиху. Обліпихова олія входить до складу препаратів для лікування виразки шлунку і гастритів, мазей для обробки ран і опіків, косметичних засобів для чутливої і запаленої шкіри. Особливо багато в обліписі вітаміну А. За його кількістю вона залишає далеко позаду навіть моркву. Тому на обліпиху варто звернути увагу тим, хто хоче зберегти гострий зір. У обліписі багато вітамінів групи В і корисного для серця і судин вітаміну К, крім того, вона містить фітонциди – своєрідні натуральні антибіотики, які допомагають під час запальних захворюваннях і застуди. Корисна обліпиха і тим, хто хоче довше залишатися молодим. У її ягодах багато вітаміну Е – головного антиоксиданту, який рятує від передчасних зморщок і серцевих хвороб.



Журавлина
Варто сказати, що вітамінів у журавлині, порівняно з іншими ягодами, не так вже й багато. Наприклад, за вмістом аскорбінки журавлина поступається чорній смородині аж в 13 разів, а шипшині – у 40. Втім, така відносна бідність з лишком компенсується великою кількістю мікроелементів. У ягодах журавлини багато калію, йоду, магнію.

Журавлинний морс – чудовий протизастудний засіб. Ягоди журавлини мають жарознижувальну дію, чудово втамовують спрагу, видаляють з організму токсини, які накопичуються під час застуди.

Глід
Ця ягода – справжній друг для всіх сердечників. Глід розширює судини і покращує засвоєння кисню серцевим м’язом (він починає скорочуватися сильніше і рідше), усуває аритмію. Ягоди нормалізують сон, тому настоянку з них часто рекомендують від безсоння і нервових розладів.
Плоди глоду містять велику кількість пектину, який знижує рівень шкідливого холестерину в крові і виводить з організму токсини і шлаки. У ягодах багато органічних кислот, необхідних для хорошого травлення. Але зловживати глодом не можна, якщо з’їсти більше склянки ягід, це може викликати сонливість і порушення ритму серцевих скорочень.

Із глоду можна приготувати джеми, мармелад, його додають у чай. А з розмелених ягід, змішаних із медом, виходить чудова начинка для солодких пирогів.

Барбарис
Кислуваті ягідки барбарису мають жовчогінний ефект, його рекомендують людям із захворюваннями печінки і жовчного міхура. Корисний барбарис і під час застуди, він усуває жар і прискорює одужання.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: