Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Що треба знати про гливи. Чим корисні, як зберігати та готувати

Що треба знати про гливи. Чим корисні, як зберігати та готувати


Що треба знати про гливи. Чим корисні, як зберігати та готувати

Батьківщиною культивації цих грибів стала Німеччина. Історія промислового вирощування глив розпочалася ще за часів першої світової війни. Спочатку їх розводили на пнях, деревах, що впали. Швидкі та великі врожаї були безцінною підмогою у військові голодні роки.

Далі історія глив продовжилася в Китаї в 30-х роках 20 століття, потім на початку 60-х - в Угорщині, де вже організувалося перше велике промислове підприємство з вирощування глив.



Про користь

Калорійність гриба в грамах на 100 г продукту:

свіжа глива = 38 Ккал
варена = 23 Ккал
смажена = 50-95 Ккал
тушкована = 75 Ккал.

Повний набір цінних речовин у цих грибах майже повністю задовольняє всі потреби людини та є близьким до молока або м'яса. Тому користь глив очевидна як з кулінарної, так і з дієтичної точки зору.

Невелика кількість глив здатна "якісно" втамувати голод і забезпечити почуття ситості. За вмістом амінокислот і білка цей гриб близький до овочів і перевершує їх за вуглеводами і жирами. А за наявністю вітамінів C, E, D2 і групи B він схожий з м'ясом. За концентрацією вітаміну PP глива є лідером серед усіх грибів. . Також гриб має м'який смак і приємний аромат.

Крім своїх живильних властивостей, глива корисна і цінними лікарськими якостями для профілактики атеросклерозу, гіпертонії, злоякісних пухлин. До складу її плодового тіла входить антибіотик plurotin, що володіє сильними антибактеріальними і протипухлинними властивостями, здатними виводити з організму солі важких металів і радіоактивні елементи. Глива має високі абсорбуючі властивості та низьку токсичність, підвищує імунітет.

Завдяки полісахаридам цей гриб знайшов широке застосування (при захворюваннях шкіри, жовчно-кам'яний хворобі та ін.).

Також вживання гливи в їжу приводить до зниження холестерину в крові, затримуючи старіння організму, а сік здатний придушувати кишкову паличку.

Більша частина вуглеводів гриба входять у клітковину, що сприяє нормалізації діяльності мікрофлори кишечнику й запобіганню появи виразки шлунка.

Про шкоду

Незважаючи на свою користь, глива може заподіяти і шкоду, тому що є важкою їжею. Її не рекомендують вживати людям із загостреними захворюваннями нирок, із серцево-судинною патологією. Також хітин, що входить до складу гриба практично не засвоюється організмом. Тому дітям до 12 років не радять його вживати.

Як вибрати гливи?

Уважно вивчіть етикетку на вакуумній упаковці: строк їхнього упакування не повинен перевищувати 5 діб. Присутність неприємного, різкого запаху підтверджує псування грибів. Також наявність невеликих тріщин на капелюшках або жовтуватих плямах сигналізує про їхню несвіжість. Під час вибору глив необхідно звертати увагу на довжину ніжок. У якісних ніжки короткі або повністю зрізані, тому що містять мало корисних речовин і тверді на смак.

Найбільш корисними є молоді гриби. Їхні шапочки мають соковиту, м'яку білу м'якоть і максимальну кількість живильних речовин. Свіжі гриби не повинні кришитися, а якщо відламати шматочок гриба, то він має бути соковитим і рівного білого кольору.

Як зберігати гливи?

Гриби досить швидко псуються. Без погіршення якості гливи можна зберігати:

- за кімнатної температури: не більше доби;

– у діапазоні від 0 до +7 °С: до тижня;

– за температури: -2 – -4 °С: два місяці.

Як готувати гливи?

Глива є найбільш невибагливим та універсальним у готуванні грибом. Її можна тушкувати, варити, солити, смажити, маринувати, квасити, бланширувати, сушити тощо. З гливи виходить чудовий суп, вона відмінно доповнює салати, виступає як смачна начинка в пельменях, піцах і пирогах. Втрати при тепловій обробці гливи складають усього 5-15%, а в інших грибів 50-75%. Термічна обробка такого делікатесу не повинна перевищувати 10-15 хв.

Найкраще, на думку фахівців, смак цього гриба сполучається зі смаком м'яса і дичини.

Як і будь-який гриб, гливу краще не сполучати з рибними продуктами.

Використовувати варіння у двох водах не рекомендується, тому що це приводить до втрати корисних властивостей гливи. Якщо ви відчуваєте сумніви, то краще спочатку опустити гриби в киплячу воду, довести до кипіння і, відразу переклавши гриби в підсолену воду, проварити 15 хв. Потім відкинути гливи в друшляк, і можна нарізати їх та використовувати далі.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: