Регистрация    Увійти
Авторизація
» » 7 рецептів домашнього квасу на будь-який смак

7 рецептів домашнього квасу на будь-який смак


7 рецептів домашнього квасу на будь-який смак

Міцний домашній квас – найкращий тонізуючий напій. Він не лише приємний на смак, а й має багато корисних властивостей. У квасі в достатній кількості містяться органічні кислоти, завдяки чому квас затримує вологу в організмі і тому здатний чудово втамовувати спрагу.

Він здатний підбадьорити і покращити тонус, а тому швидко відновлює сили після робочого дня. Завдяки вмісту мікроелементів і вітамінів (молочна кислота, вітаміни групи В, кальцій, магній, фосфор, амінокислоти), квас є також хорошим засобом від авітамінозу.



Домашній квас – це продукт бродіння, і мікроорганізми, що розвиваються в квасі в цей період, лікують бактеріоз, сприяють очищенню кишечнику, нормалізують роботу органів травлення, покращують обмін речовин в організмі. Квас корисно пити перед їдою людям, хворим гастритом зі зниженою кислотністю. А також квас сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи і сприяє омолодженню організму.

Крім того, великий вміст вітамінів і мікроелементів у квасі зміцнює зубну емаль, покращує стан і зовнішній вигляд волосся, нігтів, шкіри і кольору обличчя.

Проте якщо хтось має захворювання печінки, виразкову хворобу, хронічний гастрит із підвищеною кислотністю, коліт, ентерит, подагру, то слід проконсультуватися з лікарем і не вживати квас.

Традиційний хлібний квас

Інгредієнти:
2 кг чорного житнього хліба;
12 л окропу;
50 г дріжджів;
2 ст. л. пшеничного борошна;
700 г цукру;
20 г м’яти.

Приготування:
Хліб нарізати на шматки й підсушити на сухій сковорідці до рум ’яного кольору. Сухарі скласти в невелику діжку або іншу керамічну посудину, залити окропом й залишити на 10-12 годин, потім процідити. Дріжджі і борошно розмішати в невеликій кількості настою сухарів, покласти в тепле місце, щоб бродило. Заварити м’яту, добре її прокип’ятити й додати цукор.

Щойно дріжджі піднімуться, вилити їх у настій із сухарів, додати м’яту з цукром, добре вимішати, накрити рушником і покласти в тепле місце. Коли зверху з’явиться густа піна, старанно її зняти, інакше квас бродитиме в пляшках. Рідину легенько злити крізь сито або густу полотнину в інший посуд, розлити у пляшки, наповнюючи їх не до верху. Пляшки щільно закоркувати й покласти в холодне місце. Через 12 годин квас можна пити.


Квас гайдамацький

Інгредієнти:
600 г цукру;
6 л окропу;
4 лимони;
30 г дріжджів;
250 г пива.

Приготування:
Цукор розчинити в окропі, додати лимони, розрізані на четвертини, без кісточок, коли вистигне, додати дріжджі з пивом. Добре розмішати. Процідити, розлити у пляшки, добре закоркувати й винести на холод. Через три дні можна пити.


Квас із кислих яблук

Інгредієнти:
5 кислих яблук;
2,5 л води;
400 г цукру;
10 г дріжджів.

Приготування:

Яблука почистити, нарізати скибочками й відварити до м’якості. Яблучний відвар остудити й подрібнити в пюре в блендері.

Рідке яблучне пюре вилити в банку, додати цукор, дріжджі. Дати постояти 3-4 дні. Процідити й розлити в пляшки. Яблучний квас готовий.




Квас із листя чорної смородини

Інгредієнти:
8 л води;
1 кг листя чорної смородини;
2 лимони;
25 г дріжджів;
0,5 кг цукру;
трохи родзинок.

Приготування:
Листя чорної смородини помити й залити окропом. Додати цукор і четвертинки лимонів без кісточок, накрити рушником. Коли настій стане ледь теплим, додати розчинені дріжджі, поставити в тепле місце й залишити, доки не з’являться пухирці. Процідити й розлити в пляшки. В кожну покласти по 1-2 родзинки, закупорити й обв’язати, поставити в холодильник.


Квас лимонний

Інгредієнти:
15 л окропу,
200 г родзинок,
1,5 кг цукру,
6 лимонів,
100 г дріжджів.

Приготування:
В окріп додати родзинки, цукор, цитрини, розрізані на четвертини та без кісточок, розмішати й дати охолонути.
В охолоджений настій додати дріжджі й залишити на 12 годин. Процідити, дати трохи постояти й розлити в пляшки, закоркувати й поставити в холодне місце. Через 3-4 дні квас готовий.


Буряковий квас

Інгредієнти:
1 кг буряків;
2 л води;
20 г цукру;
1 шматок чорного хліба;
зубок часнику;
сіль за смаком.

Приготування:
Буряк очистити, натерти на великій тертці. Покласти в 3-літрову банку, залити водою. Додати шматок чорного хліба, цукор, трохи солі. Накрити банку марлею й поставити в тепле місце на 3-4 дні.
У майже готовий квас можна додати зубчик часнику. Процідити й розлити в пляшки.


Квас із моркви і меду

Інгредієнти:
3 л води;
200 г чорного хліба;
200 г моркви;
25 г дріжджів;
0,5 склянки рідкого меду.

Приготування:
Моркву почистити, відварити, дрібно протерти й змішати з водою, в якій вона варилася. Додати дріжджі, мед, хліб. Дати побродити 2 дні. Морквяний квас готовий. Процідити його й розлити в пляшки.

Смачного!

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: