Регистрация    Увійти
Авторизація
» » 10 рецептів смачних вареників на будь який смак

10 рецептів смачних вареників на будь який смак


10 рецептів смачних вареників на будь який смак
Щедру українську кухню абсолютно неможливо уявити без вареників. В Україні з цим кулінарним шедевром познайомилися завдяки туркам: східне блюдо «дюш-вара» спочатку стало «варАниками», а потім «варЕниками».



Сьогодні ця страва відома у всьому світі і нарівні з борщем є візитівкою нашої національної кухні. Також із ними пов’язано чимало традицій. Так, вареники завжди були на столі, якщо відбувалася якась урочиста подія – хрестини, весілля, чи храмове свято. Вареники з грибами – традиційний атрибут різдвяного столу. Також без вареників з сиром не обходиться святкування масляної.

Тісто для вареників готувати доволі легко. Щоправда, кожна господиня має свої секрети. Традиційно, аби вийшли смачні вареники, для тіста беруть холодну воду, муку та яйця. Можна також додати солі до смаку. Борошно обов’язково має бути дрібного помелу. Бажано просіяти його перед приготуванням тіста. Інакше ваші вареники можуть злипнутися в одну масу або розваритися. Тісто має бути ніжне та еластичне — не надто круте, але й не занадто глевке. Споконвіків господині робили його «на око», змішуючи інгредієнти.

Проте сучасні жінки, маючи менше часу на готування, надають перевагу конкретному рецепту. Найбільш оптимальний – такий: 0,75 склянки води, 3 склянки борошна, 2 яйця, пів чайної ложки солі. Замісіть тісто, розминаючи його в руках. Коли воно набуде форми, продовжуйте вимішувати масу.

Формуйте овал із тіста, згинайте пополам, а тоді знову з силою натискайте. Воно має бути повністю однорідне. Чим ретельніше вимішене тісто – тим кращі вареники. Ви можете навіть наготувати його про запас, поклавши у морозилку.

Для приготування вареників вам потрібно розкачати тісто скалкою до товщини 1,5 мм. Не забудьте посипати дошку та скалку мукою, аби не прилипало. Після цього склянкою виріжте кружечки. У серединку їх покладіть начинку. Потім міцно з’єднайте краї, заліпивши їх пальцями.

Закип’ятіть воду у широкій каструлі. Якщо готуєте несолодкі вареники, посоліть її із розрахунку – 1 чайна ложка солі на три склянки води. Обережно засипте вареники. Коли вода знову закипить, зробіть середній вогонь. Після того, як вареники за 6-7 хвилин спливуть на поверхню води, проваріть їх ще 2-3 хвилини. Потім за допомогою шумівки відкиньте на друшляк, аби стекла зайва вода. Далі покладіть у велику миску і полийте розтопленим вершковим маслом, обережно перемішуючи. Подавати їх як другу страву можна зі сметаною та різаною підсмаженою цибулею зі шкварками. Солодкі вареники найкраще смакують із ряжанкою, медом, варенням або невареною згущеною.

Рецептів смачних вареників – величезна кількість. У кожному регіоні України є свої, та ще й майже будь-яка господиня має власні секрети приготування. Ми обрали для вас найкращі та найсмачніші варіанти начинок.

Вареники з сиром.
Вам потрібно: 600 г творогу, 2 ст. л. сметани, 2 яйця, 2 ст. л. цукру, дрібка ваніліну, сіль до смаку. Змішайте та ретельно розітріть всі інгредієнти, аби вийшла однорідна маса. За бажанням можна додати родзинки.

Вареники з м’ясом.
Протушіть у невеликій кількості киплячої води 300 грамів котлетного м’яса протягом 10 хвилин. Перемеліть його у м’ясорубці. Тоді обсмажте фарш на олії із порізаною дрібними кубиками великою цибулиною та протертою на терці середньою морквиною 10-15 хвилин на середньому вогні. Не забудьте помішувати. Додайте 1 ст. л. борошна та ретельно перемішайте. Просмажте ще 2 хв. Залийте 2-3 склянками бульйону та тушіть, помішуючи, на середньому вогні, доки рідина не википить повністю.

Вареники з картоплею.
Очистіть картоплю, зваріть до м’якості у підсоленій воді. Розімніть у пюре із великою кількістю вершкового масла. Можна додати підсмажену цибулю, порізану кубиками.

Вареники з лівером.
Вам потрібно: 1 кг яловичого ліверу (легені та серце), 300 г цибулі, олія, сіль та перець до смаку. Ретельно промийте лівер, очистіть серце від жиру, а легені – від трубок. Поріжте середніми шматочками. Залийте водою, додайте сіль, перець і лавровий лист, та варіть півтори години. Просмажте цибулю, нарізану кубиками. Готовий лівер промийте та прокрутіть на м’ясорубці. Ретельно змішайте його зі смаженою цибулею 3ма столовими ложками бульйону, сіллю та перцем.

Вареники з капустою.
Візьміть 1 кг свіжої капусти. Можна також приготувати вареники з квашеною капустою. Її потрібно менше – 3 склянки. Ще вам знадобляться 2 середні цибулини, морквина, корінь петрушки, 1 ст. л. томатної пасти, 2 ст.л. олії, півтора ч.л. цукру. Дуже дрібно поріжте капусту (навіть якщо берете квашену), просмажте на олії. Окремо посмажте порізану кубиками цибулю, натерту на терці моркву та корінь петрушки. Змішайте овочі та 5 хвилин тушіть разом на малому вогні, після чого додайте томатну пасту та смажте ще 10 хвилин.

Вареники з гарбузом.
Очистіть та протушіть 1 кг порізаного гарбуза із невеликою кількістю води близько години, аби став м’яким. Із 3х картоплин зробіть пюре. Розтовчіть гарбузову м’якоть та змішайте із картопляним пюре і 2ма порізаними кубиками смаженими цибулинами.

Вареники зі свіжими грибами.
Дрібно поріжте та очистіть 300 г свіжих грибів. Просмажте їх на середньому вогні до м’якості із порізаною кубиками великою цибулиною, 1-2 ст. л. вершкового масла та 0,5 ч.л солі.

Вареники з квасолею та грибами.
Вам потрібно: 1 скл. білої фасолі, 1 ст. л. олії, 2 великі цибулини, 150 г сушених грибів. Квасолю проваріть до готовності (вона стане м’якою) від пів години до години у киплячій воді. Потім зробіть із неї пюре. Розітріть його зі смаженою дрібно порізаною цибулею, вареними грибами та сіллю.

Вареники з яблуками.
Вам потрібно: 1 кг яблук, 1 склянка цукру, 0,5 ч.л. меленої кориці. Оберіть солодкий сорт яблук. Очистіть їх від шкірки та серцевини і поріжте соломкою. У малій каструлі пересипте яблука цукром та залийте водою, аби вона накривала фрукти. Тушіть до м’якості яблук. Зайву воду слід злити.

Вареники з вишнею полтавські.
Вам потрібно: 0,5 кг свіжої або консервованої вишні, 200 г цукру, 2 ст. л. муки. Очистіть вишню від кісточок, ретельно змішайте з цукром та мукою. Якщо вишня пустила багато соку, злийте його в окрему посудину. При подачі ним можна полити вареники, а зверху – рідким медом.

Смачного!

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: