Регистрация    Увійти
Авторизація
» » 6 рецептів холодних супів, які освіжають у спеку

6 рецептів холодних супів, які освіжають у спеку


6 рецептів холодних супів, які освіжають у спеку
Літо це час для холодних страв, які не потребують тривалого приготування біля гарячої плити, але чудово втамовують спрагу і не перевантажують шлунок надлишковими калоріями.

Пропонуємо ТОП-7 рецептів холодних супів, яким спасаються різні народи у спекотні літні дні. Радимо і вам їх приготувати, Так ви відчуєте справжню прохолоду, насититеся вітамінами і насолоджуватиметеся чудовим смаком.

1. Окрошка на кефірі

Безумовно, готувати окрошку вміє кожна українська господиня, і у кожної є свій індивідуальний рецепт, але пропонуємо випробувати і наш рецепт.

Інгредієнти:
1 л кефіру,
200 г відвареної курятини,
2 яйця,
3 картоплини,
2 огірки,
200 г редиски,
пучок зеленої цибулі,
пучок зелені (кріп, петрушка),
чорний мелений перець,
сіль — до смаку.

Приготування:
Картоплю відварити в мундирі, остудити, почисти і порізати дрібними кубиками.

Яйця зварити круто, остудити і дрібно посікти.

Відварене м’ясо порізати невеликими шматочками. Редиску натерти на великій тертці. Огірки порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю і зелень дрібно порізати.

У глибоку посудину викласти всі підготовлені інгредієнти, посолити, поперчити, залити кефіром і перемішати.

Поставити суп у холодильник на 20 хвилин, щоб готова страва настоялась і охолола.

Розлити окрошку у порційні тарілки, прикрасити яйцем і зеленню.

2. Гаспачо

Гаспачо — суп з перетертих томатів, який є традиційною стравою в Іспанії. Колись гаспачо вважався їжею бідняків, але з часом його настільки полюбили представники різних верств суспільства, що зараз його подають навіть на королівських прийомах.

Інгредієнти:
6-7 великих стиглих м’яких помідорів,
2 невеликих болгарських перців,
2 огірки,
2 зубці часнику,
2 шматочки черствого батона, маленький шматочок свіжого перцю чилі (без кісточок),
50 мл винного оцту,
100 мл оливкової олії,
сіль – за смаком,
листочки базиліку або орегано,
відварене яйце.

Проготування.

Томати занурити на 30 секунд в окріп, підчепити ножем і зняти шкірку, вирізати серцевини.

Огірки очистити від зеленої шкірки, залишаючи місцями її сліди. Видалити з перців кісточки, почистити часник.
Хліб занурити у воду, дати трошки розмокнути.

Всі інгредієнти супу помістити в блендер, туди ж влити олію і оцет, посолити. Каперси, анчоуси, орегано збагатять смак, але можна обійтися і без них. Всі інгредієнти збити до отримання однорідної маси (у ній повинні залишатися помітні дрібні часточки овочів), охолодити і подавати.

За день-два в холодильнику смак гаспачо тільки покращиться. За бажанням можна додавати в тарілку крутон, ложку дрібно порізаних овочів або половинку вареного яйця.

3. Довга

А ось азербайджанці в спеку віддають перевагу довзі — холодному літньому супу з кефіру та зелені. Готують його у цій країні дуже давно, а до святкової довги додають м’ясні фрикадельки.

Інгредієнти:
2 л кефіру або айрану,
1 яйце;
3 ст. л. рису;
1 ст. л. борошна,
по 1 пучку кінзи, м’яти, кропу, шпинату, зеленої цибулі,
сіль, перець — до смаку.

Проготування.

Яйце змішати в каструльці з борошном і невеликою кількістю кефіру, збити вінчиком.

Вилити у каструлю кефір, що залишився, додати рис і варити на середньому вогні, постійно помішуючи.

Дрібно порізати зелень та покласти в суп, коли рис буде майже готовий, посолити і варити ще 10 хвилин, не припиняючи помішувати.

Зняти з вогню і продовжувати помішувати, поки довга не охолоне. Охолодити. Перед подачею можна додати в суп м’ясні фрикадельки.

4. Литовський холодник

Як вже зрозуміло з назви, батьківщина цього супу — Прибалтика. Втім, схоже страву готують не тільки у Литві, але і в багатьох сусідніх з нею країнах — Білорусі, Польщі, Латвії. Більш простої страви, здається, і бути не може, проте, вона дуже смачна і у спеку — саме те!

Інгредієнти:
1 середній буряк,
3 огірки,
2 яйця,
3 картоплини,
пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля),
1 л кефіру,
1 л холодної кип’яченої води.

Приготування холодника.

Буряк відварити, остудити і натерти на грубій тертці.

Яйця відварити і порізати кружальцями.

Картоплю відварити в мундирах, очистити, порізати кубиками.

Дрібно посікти огірки та зелень.

Перемішати всі інгредієнти в каструльці, посолити і залити кефіром, попередньо розведеним з водою. Охолодити.

За бажанням можна додати в суп трохи цукру, а вже перед подачею покласти у тарілки сметану.

5. Ботвинья з рибою

Готують ботвинью з відвареного і протертого щавлю, бурякового бадилля, шпинату, зеленої цибулі, кропиви та іншої їстівної трави. Традиційно до цієї холодної страви подають відварену, свіжу або солону червону рибу і їдять, постійно підкладаючи в тарілку шматочки льоду. Також ботвинья може бути неповною, без риби. Але в будь-якому вигляді вона просто незамінна в літню спеку. Більш легка на смак, ніж окрошка і має більший освіжаючий ефект.

Інгредієнти:
1 л квасу,
250 г шпинату і щавлю,
1 ч. л. цукру,
2 огірка,
75 г зеленої цибулі,
50 г хрону,
250 г риби (осетрина, судак, або на вибір господині).

Приготування.

Рибу відварити.

Шпинат і щавель промити. Щавель відварити окремо в закритій каструлі, шпинат зварити в киплячій воді. Потім збити і те, і інше в блендері до консистенції пюре.

Пюре покласти в каструлю, додати цукор, сіль, можна також приправити гірчицею. Розвести квасом, покласти порізані кубиками огірки, зелену цибулю та кріп.

Перед подачею на стіл покласти в тарілку хрін і шматочки риби.

Замість шпинату можна використовувати молоду кропиву.

6. Таратор

Холодний суп, популярний в літній час у Болгарії та Македонії. Зазвичай подається перед другими стравами або одночасно з ними. Якщо таратор рідкий, його можуть подавати просто у склянці.

Інгредієнти:
2 великих огірки, очищених від шкірки і дрібно порізаних або змелених у блендері,
1 зубчик часнику, пропущений через прес,
4 чашки йогурту без наповнювачів,
½ чашки холодної води,
¼ ч. л. солі,
2 ст. л. зелені кропу,
жменя подрібнених волоських горіхів.

Приготування таратору.

Перемішати часник із сіллю і додати до огірків.

Висипати суміш у велику каструлю або супницю і залити йогуртом. Влити воду — її кількість може змінюватись залежно від густоти йогурту і бажаної консистенції супу і добре розмішати.

Добавити кріп, волоські горіхи і ще раз розмішати.

Перед подачею витримати таратор у холодильнику мінімум 2 години.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: