Регистрация    Увійти
Авторизація
» » 4 найкращих рецепта приготування домашнього кетчупу

4 найкращих рецепта приготування домашнього кетчупу


4 найкращих рецепта приготування домашнього кетчупу
Любите кетчуп, їсте з цим соусом будь-яку страву? Цей кислуватий соус червоного кольору уже давно оселився у вашому холодильнику, а кожна вилазка на природу з шашликами взагалі не уявляється без упаковки цієї улюбленої приправи? Тоді ви справжній поціновувач цього томатного соусу, який підходить до будь-яких страв, відрізняючись при цьому власним оригінальним смаком — пряним, гострим, ароматним або просто ніжним томатним.

Та останнім часом ви все більше побоюєтеся, що в магазинному варіанті цього продукту повно консервантів та інших шкідливих речовин? Радимо приготувати кетчуп в домашніх умовах — якість і смак вас приємно здивують. Готується кетчуп неймовірно просто і швидко — для нього не потрібні якісь рідкісні інгредієнти чи спеціальні пристрої.

Та й досвідчені кулінари вважають: домашній кетчуп набагато смачніший за той, який продається, не кажучи вже про корисні властивості та натуральність складових. Крім того, домашній кетчуп також можна зробити саме під ваш смак, додавши у нього улюблені приправи. Загалом, спробувати, безумовно, варто! Отже, вчимося готувати смачний кетчуп в домашніх умовах.

4 найкращих рецепта приготування домашнього кетчупу
Намагайтеся дотримуватися трьох головних правил у приготування кетчупу:

1. Стиглі помідори

Головне, що необхідно для приготування смачного домашнього кетчупу, — хороші стиглі помідори. Найкраще використовувати помідори не магазинні, а дачні або сільські — вирощені на городі без застосування хімічних підживлень: кетчуп з таких томатів буде дуже ароматним і з насиченим смаком.

2. Необхідна густина

Цінною властивістю хорошого кетчупу вважається його густота. Багато виробників для її досягнення застосовують крохмаль. У домашніх умовах такого ефекту можна досягти завдяки випарюванню. Цей процес відбувається протягом 1,5-2 годин. У деяких випадках він може тривати і довше. Томатну суміш необхідно довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму і готувати при періодичному помішуванні, поки рідина не випарується. Тоді виходить потрібна густота.

Також важливо брати більш м’ясисті томати – помідори-сливочки у цьому варіанті будуть хорошим вибором.

3. Натуральні консерванти

У магазинних кетчупах міститься бензоат натрію, який пригнічує плісняві гриби та дріжджі. Його додають для того, щоб продукт зберігався і не псувався якомога довше. Натуральним замінником можуть бути кориця, гірчиця, гвоздика, яблука, журавлина, родзинки. Також дуже сильним консервантом, який використовують у домашніх умовах, вважається оцет. Саме тому у багатьох народів світу його використовують в якості основного компонента при заготівлі овочів.
4 найкращих рецепта приготування домашнього кетчупу

1. Класичний домашній кетчуп

Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 0,5 склянки цукру, 2 бутони гвоздики, 20-25 горошин чорного перцю, 2 ст. л. 9% оцту, 0,5 ст. л. солі, зелень 9 базилік, петрушка, кріп тощо) – за смаком.

Приготування. Ретельно вимити томати, вирізати у них плодоніжки і нарізати дрібними шматочками. Засипати в каструлю і довести до кипіння. З цього моменту варити ще 20 хвилин на середньому вогні, прикривши каструлю кришкою. Дати суміші трохи охолонути, а потім протерти її через сито, щоб отримати однорідну томатну масу, яку знову вилити в каструлю і поставити на середній вогонь, де вона повинна варитися уже без кришки протягом однієї години до хорошого загустіння. З марлі зробити невеликий мішечок, у який скласти всі спеції, а потім його опустити в киплячу масу, посолити, додати оцет і цукор. Після цього все добре перемішати, зачекати 10 хвилин і спробувати на смак. Якщо необхідних спецій вистачає, тоді кетчуп розлити у попередньо простерилізовані банки і закатати стерильними кришками.

2. Домашній кетчуп до шашлику

Інгредієнти: 5 кг помідорів, 300 г солодкого або болгарського перцю, 500 г ріпчастої цибулі, 200 г цукру, 1-2 ст. л. солі, 2 ч. л. перцю чилі, 0,5 склянки столового оцту.

Приготування: Помити помідори, перець та цибулю. Перці очистити від насіння всередині. Помідори опустити в окріп і варити протягом 5 хвилин. Дістати помідори і опустити їх у миску з холодною водою. Таким чином шкірка сама почне злазити з помідора і його легше буде очистити. Нарізати помідори шматочками і покласти в миску. Цибулю та перець порізати великими шматками. Помідори, перець і цибулю перекрутити на м’ясорубці або змолоти в блендері. Потім ці овочі перекласти в каструлю, додати цукор, сіль і перемішати. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Варити суміш близько 30 хвилин. Додати перець чилі і продовжити варити, поки суміш не загусне. Вимкнути вогонь і помішувати суміш ще кілька хвилин. Розлити у банки і закрити. Кетчуп готовий!

3. Домашній кетчуп з яблуками

Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 10 горошин чорного перцю, 4 шт. солодкого перцю, 4 цибулини, 4 середніх кислих яблука, 0,5 склянки цукру, 0,5 ч. л. оцтової есенції, сіль, кориця, гвоздика — за смаком, 4 зубки часнику.

Приготування. Всі овочі і фрукти промити, потім очистити яблука від серцевин, а перець від насіння. Відокремити помідори від плодоніжки і розрізати. Потім всі овочі, крім часнику, пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Всю цю суміш перелити в каструлю і поставити на вогонь. Після того, як овочева суміш закипить, зменшити вогонь і продовжити варити до тих пір, поки вся маса не зменшиться на третину. Тоді додати цукор, дрібку солі, дрібку кориці і трохи гвоздики, проварити ще 15 хвилин, а за 5 хвилин до зняття з плити покласти в каструлю подрібнений часник. Готовність визначається за густотою консистенції. Далі кетчуп необхідно охолодити, а потім ретельно протерти через сито, додати оцет і все добре перемішати. Готовий соус можна розкласти у простерилізовані банки і закрити на зиму або відразу після охолодження подавати до столу!

4. Пікантний кетчуп

Інгредієнти: 2 кг помідорів, 1 кг червоного болгарського перцю, 0,5 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 0,2 кг томатної пасти (без солі), 0,15 л олії, 0,15 кг перцю чилі, 100 г часнику, 70 мл яблучного оцту (6%), 80 г цукру, сухий базилік, імбир, молотий коріандр – до смаку, 50 г кукурудзяного крохмалю, 1 л води, 20 г солі.

Приготування. Почистити моркву, перець і цибулю, пропустити овочі через м’ясорубку. Додати базилік, 200 г води і потушкувати 10 хв. Перемолоти через м’ясорубку томати, гострий перець, часник і додайте суміш до овочів, що тушкуються. Все разом потримати на вогні ще 10 хв. Розвести томатну пасту з 700 г води і теж додати до овочів. Потушкувати ще 10 хв. Коли маса захолоне, треба протерти її через сито і пюре, що утворилося, змолоти у блендері. Додати спеції, олію, оцет, сіль і цукор. Довести до кипіння і проварити 7 хв. У 100 г води розвести крохмаль і влити його тонкою цівкою в соус, постійно помішуючи. Проварити ще декілька хвилин і можна розливати у банки.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: