Регистрация    Увійти
Авторизація
» » 7 страв з домашнього сиру для дорослих та малечі

7 страв з домашнього сиру для дорослих та малечі


7 страв з домашнього сиру для дорослих та малечі

Домашній сир – дуже корисний продукт. Він може бути і самостійною стравою, і компонентом для інших. Крім того, сир – один з перших дорослих продуктів, з яким знайомляться діти. Він містить життєво важливі елементи, особливо кальцій, і легко засвоюється незміцнілим організмом.

Але з часом, коли малеча підростає і знайомиться з іншими продуктами, цей перший молочний продукт (крім, звичайно, молока) відтісняється на другорядний план. Але ж його цінність так необхідна зростаючому дитячому організму, вважають батьки і йдуть на всілякі хитрощі, щоб замаскувати сир в ту або іншу страву.

Пропонуємо вашій увазі сім рецептів смачних і напрочуд легких у приготуванні страв із сиру, скуштувавши які, ваші діти полюблять цей молочний продукт!

1. Макаронник із сиром

По суті макаронник – це запіканка зі звичайної локшини, вермішелі або інших макаронних виробів. Приготувати її – хороший спосіб вигідно використати залишки зварених раніше макаронних виробів та інших продуктів. Крім того, ця страва досить ситна і підходить для сімейних обідів. Макаронник можна готувати двома способами: на сковороді або у духовці. Вибираємо другий спосіб, оскільки він корисніший.

Інгредієнти:

40 г вермішелі,
100 г сиру,
яйце,
20 г вершкового масла,
1 ст. л. сметани,
1 ст. л. цукру,
половина ч. л. солі,
20 г сухарів.

Приготування:

Локшину чи макарони зварити до готовності 10-15 хв. Додати масло. Домашній сир протерти через сито і додати в нього яйце, цукор, сіль. Все розмішати і з’єднати з макаронами. Усю масу викласти в форму, яку попередньо змастити маслом і панірувальними сухарями. Поверхню запіканки змазати сметаною. Запікати в духовці 20 хвилин при температурі 180°С . Готову страву охолодити і порізати кусочками і можна полити розтопленим маслом чи іншим сиропом.

2. Сирно-моркв’яна запіканка

Одна назва цієї страви говорить про домашній затишок і правильне, корисне харчування! Сир і морква – це два рекордсмени за вмістом поживних речовин. Причому користь цієї страви прекрасно поєднується з чудовим смаком. Сирна запіканка з морквою, як правило, подобається навіть тим, хто не любить сир. Адже морква робить смак цієї запіканки більш солодким, а колір – цікавим.

Інгредієнти:
40 г моркви,
півсклянки молока,
100 г сиру,
1 ст. л. манки,
1 ч. л. масла,
2 яйця,
сіль,
цукор – за смаком.

Приготування:

Почистити і потерти на дрібній тертці моркву. У маленьку каструлю налити молоко і довести його до кипіння, покласти в нього моркву і варити все на повільному вогні 5 – 7 хвилин. Сир протерти через сито і викласти в охолоджену моркву. Сюди ж додати яйце, манку, сіль, цукор і все ретельно перемішати. Викласти масу в присипану сухарями і змащену маслом форму, поверхню запіканки розрівняти і помазати яйцем.

Випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів 20 – 25 хв., поки страва зарум’яниться. Під час запікання десерт трішки підросте, це дасть можливість з легкістю дістати його з форми.

3. Сирні галушки з вишнями


Цю страву в різних регіонах називають по-різному: “ліниві вареники”, “сирні галушки”, “солодкі палюшки”, “сирні кнедлики”… Це напевне одна з найтрадиційніших страв української кухні – адже, як відомо, ще з давніх часів у нас любили молочні продукти, а також солодкі ягоди. Галушки в різних регіонах роблять по-різному, і так само по-різному подають. Але всюди це смачно! Пропонуємо рецепт із вишнями.

Інгредієнти:
180-200 г сиру,
1 яйце,
3-4 ст. л. борошна,
3 ст. л. цукру (1 ст. л. на підливку),
200-300 г свіжих чи заморожений вишень без кісточок (можна використовувати й інші ягоди),
1/2 ч. л. крохмалу.

Приготування:

Сир добре розім’яти. Додати в нього яйце, цукор і ретельно перемішати. Кількість борошна залежить від консистенції сиру. На широкій дошці, яка добре присипана борошном, розкачати ковбаску з тіста. Розрізати її на невеликі кружечки діаметром приблизно 5 см. Взяти заморожені чи свіжі вишні, по одній ягідці класти на сирковий коржик і заліпити краї.

Для приготування вишневої підливки, потрібно покласти вишні в каструлю, присипати цукром і додати трішки води. Варити на невеликому вогні, поки вишні не розм’якнуть. Розвести крохмаль з 1-2 ст. л. води і додати до вишень. Постійно помішуючи, варити ще 2 хвилини, допоки підливка трішки загусне. Щоб зварити галушки, потрібно закип’ятити воду і трішки її присолити.

Опустити галушки невеликими порціями в воду і варити їх, поки вони не спливуть. Готові сирні галушки дістати з води, викласти на тарілку і щедро полити вишневою підливкою.

4. Яблука печені з сиром

Цей найпростіший десерт буде приємним замінником солодощів усім тим, хто на дієті.

Інгредієнти:
8 яблук,
150 г сиру,
яйце,
2 ст. л. цукру,
фруктовий чи ягідний сироп.

Приготування:

Яблука почистити, видалити серцевину, не розрізаючи наскрізь. Підготовлені яблука наповнити сиром, змішаним з яйцем і цукром. Запікати в духовці при температурі 180°С 10 хвилин до готовності. При подачі полити печені яблука з сиром ягідним або фруктовим сиропом.

5. Глазуровані сирки

Всім відомий такий магазинний продукт, як глазуровані сирки. Але чи знали ви, що їх можна приготувати в домашніх умовах? Тим паче, що домашні глазуровані сирки набагато корисніші за магазинні, вони мають ніжний і м’який смак. А головне – ви точно знаєте, з чого вони зроблені і можете не хвилюватися за здоров’я своїх малюків.

Приготування:

для сиркової маси:
400 г сиру (будь-якої жирності),
4-5 ст. ложок цукрової пудри,
2 ст. л. вершків,
1 ст. л. вершкового масла.

Для глазурі:
1 ст . л. какао-порошку,
3 ст. л. цукру,
3 ст. л. сметани (будь-якої жирності),
1 ч. л. вершкового масла.

Приготування:

Насамперед перетерти сир через сито – це робить його однорідним і надає легкість. М’яке вершкове масло кімнатної температури порізати маленькими шматочками. Потім покласти в миску масло, сир, цукрову пудру і ретельно перемішати. Маса не повинна бути занадто рідкою або розсипчастою. В залежності від консистенції можна додати більше сиру або вершків (рідка маса – додати сир, розсипчаста – вершки).

Перемішати до утворення однорідної маси. Зліпити з отриманої маси брусочки або кульки. Поставити сирну масу в морозилку на 15 хвилин і простежити, щоб вона не заморозилась – інакше сирки втратять смак. Поки сир охолоджується, зготувати глазур.

Для цього змішати в каструлі необхідні компоненти: какао-порошок, цукор і сметану. На слабкому вогні чекати, поки маса закипить і варити ще протягом 5 хв. В кінці додати вершкове масло і перемішати глазур. Дати глазурі час охолонути. Можна поставити її на 15 хвилин в холодильник.

Дістати сирні брусочки з морозилки і акуратно опускати їх в остиглий шоколад. Викласти сирки на пергаментний папір або фольгу і знову поставити в холодильник. Зачекати, коли шоколад застигне і можна подавати до столу.

Поради:

– Замість глазурі ви можете використовувати плитку шоколаду, розтоплену на водяній бані з додаванням вершкового масла.

– В сирну масу можна додати ванілін, какао, горішки, кокосову стружку.

– Можна робити глазуровані сирки з наповнювачем: вареним згущеним молоком, вишнею. Для цього потрібно розкачати сирну масу на корж, покласти начинку і акуратно загорнути сир в брусочок.

6. Сирно-бананове суфле

Ця напрочуд смачна і соковита страва сподобається не тільки дітлахам, але й батькам. Крім того, це один з небагатьох десертів, який можна їсти годуючим мамам в перші місяці життя малюка. Можна і навіть потрібно. Адже сир – джерело корисних речовин, найбільш цінними серед яких є кальцій, так необхідний в перші місяці дитині, і матері. Банан – один з небагатьох фруктів, які можна вживати в їжу годуючим мамам, також має багато корисних вітамінів та макроелементів.

Інгредієнти:

500 г сиру,
2 банани,
3 ст. л. цукру,
5 ст. л. борошна,
2 яйця.

Приготування:

В чашу блендера викласти половину сиру, розбити 2 яйця, на невеликих обертах збити ці інгредієнти. Сир відразу стане дуже м’яким і ніжним. Банани нарізати кільцями. Додати їх у блендер разом з цукром і все подрібнити. Всипати борошно і знову збити кілька секунд. Додати решту сиру в чашу блендера. Довести до однорідного стану всю масу.

Викласти сирно-бананову масу в силіконові форми для запікання чи спеціальні формочки, які перед цим змазані маслом. Розігріти духовку до 200 градусів, відправити у неї заготовку на 30 хвилин. В духовці суфле значно збільшиться в об’ємі, але при охолодженні впаде. Готове сирно-бананове суфле охолодити, дістати з форми. Десерт готовий!

Таку страву можна готувати з бананом, яблуком, грушею і іншими фруктами. Навіть можна спробувати додати варену моркву.

7. Шоколадно-сирковий торт без випікання

Більшість малюків люблять солодощі, особливо торти. Мабуть, у кожної господині є свій коронний рецепт. Домашня випічка найсмачніша, але іноді доводиться готувати на кухні не одну годину, щоб вийшов вдалий десерт. Тому вам буде корисно мати в арсеналі рецепт торта без випічки, на який піде мінімум часу, сил і продуктів.

Інгредієнти:

500 г сиру,
400 г сметани,
2 ст. л. молока,
30-40 г желатину,
2 ст. л какао,
1 пакетик ваніліну.

Приготування:

Желатин залити молоком на годину. Коли він набухне, поставити його на вогонь і помішуючи довести до того повного розчинення. Туди ж додати цукор, ванілін і охолодити. Сир перетерти, змішати з желатином, добавити сметану і все ретельно перемішати. Розділити масу на дві половини. В одну покласти какао і знову все перемішати. Форму застелити харчовою плівкою, вилити світлу сиркову масу і поставити в холодильник для застигання. Дістати і вилити шоколадну сиркову масу і знову поставити в холод. Коли подаватимете на стіл, прикрасьте торт фруктами, ягодами чи шоколадом.

Смачного!

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: