Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Чим корисний шпинат, та як його вирощувати

Чим корисний шпинат, та як його вирощувати


Чим корисний шпинат, та як його вирощувати

Можливо ви неодноразово чули про корисні властивості шпинату і про те, що у ньому міститься багато біологічно активних речовин.

Але чим же так корисний шпинат?



Всі вітаміни та інші корисні речовини зберігаються у вареному, консервованому і навіть замороженому шпинаті. Крім високого вмісту каротину та аскорбінової кислоти, в шпинаті є щавлева кислота, олеїнова кислота, ліноленова кислота, марганець, фосфор, кальцій, йод, мідь, залізо, натрій, багато калію і вітамінів груп B, P, PP, E, K.

Але, є і застереження - шпинатом не слід зловживати в дитячому харчуванні, та при захворюваннях нирок і печінки.

Посів

Шпинат - скоростиглий овоч, тому як швидкодіюче добриво під його посіви вносять гній, що добре розклався, або перегній. Особливо необхідним є внесення перегною при ранній культурі та загущених посівах.

Під посіви шпинату, як правило, спеціальних ділянок не відводять, частіше його висівають навесні у якості попередника теплолюбних пізніх овочевих культуру. На невеликих ділянках шпинат висівають як ущільнювач.

У весняний час у захищеному ґрунті шпинат вирощують головним чином у парниках і на утепленому ґрунті.

Щоб отримати більш ранні та дружні сходи перед посівом насіння шпинату варто вимочувати у воді протягом однієї-півтори доби. Потім злегка підсушити, щоб воно не злипалося при посіві.

У літню пору посіви шпинату можна проводити тільки на ділянках, попередньо зволожених поливом. До появи сходів ділянки покривають старими рогожами та іншими матеріалами, щоб прискорити появу сходів.

Вирощування

Шпинат вимогливий до родючості ґрунту, тому його розміщають на окультуреній, багатій органічними речовинами ділянці. Найбільш високі врожаї він дає на суглинних ґрунтах; на піщаних, щоб одержати високі врожаї з гарною якістю зелені, необхідно рослини шпинату часто поливати. Ґрунт із підвищеною кислотністю необхідно попередньо вапнувати.

Ґрунт під шпинат готують з осені: ділянку скопують на повну глибину перегнійного шару і вносять мінеральні добрива (30 г суперфосфату, 15 г хлористого калію на 1 м2).

Рано навесні, як тільки ґрунт поспіє для обробки, під граблі вносять сечовину в кількості 20 г на 1 м2.

Свіжі органічні добрива (гній, гнойову рідоту та ін.) безпосередньо під культуру шпинату вносити не рекомендується, тому що вони негативно впливають на смакові якості листя.

Щоб рівномірно одержувати продукцію протягом весни та літа, шпинат сіють у кілька строків - з кінця квітня - початку травня до кінця червня.

На грядах шпинат сіють рядовим способом з міжряддями 30 см, глибина закладення насіння 2-3 см, норма висіву 4-5 г на 1 м2. Після посіву ґрунт ущільнюють.

Після появи сходів у загущених місцях виконують проріджування в рядах, залишаючи рослини на відстані 8-10 см одну від одної. Для попередження передчасного стеблування рослин у суху та спекотну погоду шпинат варто рясно поливати. Якщо виникне необхідність, полив сполучають із підживленням азотними добривами (10-15 г сечовини на 1 м2). Фосфорними та калійними добривами шпинат підживлювати не рекомендується, тому що вони сприяють прискоренню стрілкування рослин.

Збір урожаю шпинату починають при утворенні на рослинах 5-6 листків. Запізнюватися зі збиранням не можна, тому що переросле листя шпинату швидко грубіє і стає малопридатним для використання в їжу.

Рослини шпинату зрізують, коли вони обсохнуть після роси або дощу. Збирають шпинат у кілька прийомів, у міру росту рослин і утворення нового листя, аж до періоду масового стрілкування. Урожайність шпинату складає 1,5-2 кг з 1 м2.

На соковитому листі шпинату охоче селяться попелиці, поїдають їх і личинки мінуючих мух. Голі слимаки і равлики теж люблять цей овоч. Пізнім літом на листях може з'явитися несправжня борошниста роса, особливо якщо посадки густі. Нерідко рослини вражаються різними плямистостями. Боротися з цими шкідниками та хворобами досить складно, тому що листяні овочі не рекомендують обприскувати отрутохімікатами. Тому для профілактики важливо строго дотримуватися агротехніки та вчасно прибирати рослинні залишки.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: