Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Що приготувати на Щедрий вечір. Які страви мають бути на столі

Що приготувати на Щедрий вечір. Які страви мають бути на столі


Що приготувати на Щедрий вечір. Які страви мають бути на столі

Святкування Щедрого вечора походить від стародавньої (дохристиянської) віри. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні свята та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки. У народній традиції обидва свята об'єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки.

Стравам приділяється дуже важлива роль: вважається, що чим більше розмаїття на столі в цей день, тим щедрішим буде наступний рік. Вони мають бути дуже ситні, але деяким стравам на столі не місце.



Страви зі свинини повинні обов'язково бути присутніми на столі, оскільки саме ця тварина символізує достаток в домі. Це може бути холодець, кров’янка, ковбаси, верещака, сало тощо.

Головна страва – це кутя. Кутя має багато різновидів. У кожному регіоні нашої країни є свій особливий рецепт цієї страви. Основна базовість цієї страви це – поєднання, вареної крупи, меду, маку, сухофруктів. По суті, ця страва є автентичною, вона готувалась так протягом багатьох століть. Тому що, усі інгридієнти для страви завжди були на території України.

Картопля. Неодміний атрибут останніх століть на столах українців. Її можна приготувати за різними рецептами.

Кров’янка та домашня ковбаса Особливе місце на столі займає свинина та страви з неї. Так історично склалось, що свинина для українців стала основним джерелом м'яса. Тому і не дивно, що існує дуже багато смачних рецептів. Насамперед на щедрий вечір – готують тушковану домашню ковбасу та кров'янку.

Печення домашня із свинини. Ця страва прекрасно підійде до картоплі.

Крученики із свинин з начинкою. Зазвичай начикою були гриби.

Холодець (свинина та яловичина). Традиційна страва в зимові св'ята для українського столу.

Верещака. Прихильникі автентичних стародавніх рецептів можуть спробувати приготувати: страву Верещаку ( тушковані свинячі ребра у буряковому квасі). Рецепт подано нижче.

Тушкована капуста з м’ясом

Холодні закуски. Свинячі копченості сало, бочок, шинка. Тут і додати нічого, яке ж українське традиційне свято без сала та бочка.

Консервації. Звичайно поїдання такої кількості м'ясних страв потребує різноманіття інших страв, особливо домашньої овочевої концервації: квашеної капусти, огірків та помідорів.

Вареники. Це також особлива страва в українській кухні. Без них не можливо уявати традиційну щедру вечерю. Готують вареники з м'ясом, або ж з картоплею/грибами зі шкварками. На десерт готують вареники з сиром/сухофруктами.

Млинці. Вони символізують сонце на це свято. Млинці готують також з м'ясом (часто з нутрощів свинини), наприклад відварений язик, це данина страдованьому українському рецепту «Лизень в торбі».

Пироги, їх обов'язково готують на десерт з різним начинням м'ясні, сирні, макові, сухофруктні, тощо.

Узвар. Традиційно українці робили узвар з сухофруктів – яблука, груші, вишні, родзинки.



Потапці

200 г хліба (“Український”);
50 г рослинного масла;
20 г сала;
1 зубок часнику;
1 солоний огірок середньої величини.

Приготування:

Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала та шматочки солоного огірка.


Верещака

Інгредієнти:
400 г свинячих ребер;
200 г хліба (“Український”);
50 г сала;
2 цибулини середньої величини
сіль;
чорний мелений перець.

Для квасу:
500 г очищеної буряків;
1 л охолодженої кип’яченої води.

Приготування:

Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте на п’ять днів у тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку.

Ребра нарубаєте і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте гаситися в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де гаситься м’ясо, і залиште в духовці ще на п’ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені й обсмажені цибулю і сало.

Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.


Вареники з м’ясом

Інгредієнти:
Для фаршу:
500 г свинини;
800 г яловичини;
20 г рослинної-ного масла (для обсмажування);
4 цибулини середньої величини;
сіль;
чорний мелений перець.

Для тіста:
550 г топленого молока;
100 г розтопленого вершкового масла;
25 г дріжджів;
15 г цукру;
1 кг борошна;
4 яйця;
5 г солі.

Для прикрашання:
50 г розтопленого вершкового масла;
смажений лук;
зелень.

Приготування:

Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м’ясо, обсмажте і поставте гаситися. Лук почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м’ясорубку тушковане м’ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачайте його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. У середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з’єднайте краї і защипніть.

Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: