Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Готуємо на Святвечір. 5 рецептів пісних страв

Готуємо на Святвечір. 5 рецептів пісних страв


Готуємо на Святвечір. 5 рецептів пісних страв

У вечір 6 січня, з появою першої зірки на небі, збирається вся родина, щоб разом, за Святою вечерею, зустріти народження Сина Божого.

На стіл обов’язково викладають 12 пісних страв, кожна з яких має особливе значення. Обов’язково має бути кутя. Як її готувати можна подивитися тут.



Вареники з цибулевою начинкою

Інгредієнти:
200 г борошна,
125 мл води,
1 кг цибулі,
олія для смаження,
сіль, перець за смаком.

Приготування:

Борошно просіяти через сито, влити холодну воду, одну ложку олії і замішати тісто. Далі розкачати його в пласт, вирізати склянкою кружечки, покласти начинку і защипнути краї. Можна протилежні краї вареничків зліпити у так звані «вушка».У каструлі кип’ятити воду, кинути вареники і варити до готовності близько 7 хвилин. Готові варенички полити засмажкою із цибулі, підсмаженої на олії.


Гриби, тушковані з рибою

Інгредієнти:
1 кг риби (хек або мінтай),
1 скл. борошна,
50 г сухих білих грибів,
6 цибулин,
1 скл олії,
2-3 зубчики часнику,
паприка, перець чорний мелений, сіль за смаком.

Приготування:

Рибу порізати порційними шматками. Солити та натерти часником (пропущеним через часникодавку), залишити на кілька годин у холодному місці. Борошно підсмажити до золотистого кольору на сковорідці. Гриби відварити у підсоленій воді упродовж години. Злити з них юшку. Ще гарячою юшкою залити підігріте борошно на сковорідці. Додати до суміші олію. На дно чавунної каструлі викласти шарами рибу, гриби і нарізану кубиком сиру цибулю. Кожен останній шар підсолювати, посипати парикою. Залити все «підпалкою» (борошно з грибним відваром та олією. Готувати в духовці упродовж 4 годин.


Пісний борщ із вушками

Інгредієнти:
150 г сушених грибів,
500 г буряків,
100 г моркви,
400 г бурякового квасу,
50 г борошна,
100 г вершкового масла,
сіль, перець.
Вушка:
500 г борошна,
100 г цибулі,
100 г олії,
100 г сухарів,
гриби (з борщу),
сіль, перець.

Приготування:

Сушені гриби промити і відварити. Буряк, моркву почистити і теж відварити. Овочевий і грибний відвар з’єднати. Буряк нарізати соломкою і покласти у відвар, заправити сіллю, перцем, буряковим квасом, додати муку, спасеровану на вершковому маслі, і добре прокип’ятити борщ.

З борошна і води замісити тісто, тоненько розкачати і нарізати квадратиками. На кожен квадратик покласти начинку: дрібно порізану цибулю, смажену на олії, додати подрібнені варені гриби, сухарі, сіль, перець і добре перемішати. З’єднати краї і зліпити вушка. Покласти в підсолену воду і варити, поки не спливуть. Готові вушка покласти на тарілку і залити гарячим борщем.


Риба з морквою

Інгредієнти:
400 г хека,
400 г моркви,
500 г цибулі,
50 г олії,
30 г томатної пасти,
100 г води,

Приготування:

400 г хека (тушка), почистити, промити, порізати порційними шматками. Посолити, поперчити, залишити на пів години. 400 г чищеної моркви натерти на терці. 500 г почищеної цибулі порізати дрібними кубиками. На дно керамічної посудини (або каструлі з багатошаровим дном) налити 50 г олії. Викласти шар цибулі, потім моркви, присолити та поперчити, покласти лавровий лист, викласти кусочки риби, щільно один до одного, потім далі цибулю та моркву, посолити та поперчити. 30 г томатної пасти розвести у 100 г води і залити рибу. Покласти на вогонь, після закипання томити при мінімальному нагріванні (~1-1,5 год). Страву подавати гарячою.


Вергуни пісні

Інгредієнти:
Борошно, скільки забере,
0,5 л води теплої,
150 г цукру,
25 г солі розмішати до повного розчинення,
додати 50 г пресованих дріжджів та 100 г олії.

Приготування:

Замісити тісто, додаючи борошно пшеничне частинами, не менше, ніж тричі. Тісто має вийти ніжне пухке. Гулю тіста змастити олією та покласти у тепле місце (дуже добре було б накрити миску з тістом кришкою або харчовою плівкою) на 1-1,5 год. За потреби періодично обминати, щоб процес викисання був інтенсивніший.

Для вергунів тісто розкачати в пласт товщиною 1,5 см, вирізати кружки діаметром 5 см. Покласти для того, щоб виросло, (збільшитись удвічі). Обсмажити у фритюрі з двох сторін. Коли остигнуть, посипати пудрою або сумішшю пудри з корицею чи ванільним цукром.
Для вергунів тісто розкачати в пласт товщиною 1 см, порізати на ромбики з діагоналлю 5 см, посередині зробити розріз і один кінець ромба протягнути через розріз. Згодом – обсмажувати у фритюрі. Готові і трохи остиглі вергуни обкачати у пудрі.

Смачного!

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: