Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Житній хліб на бездріжджовій заквасці. Спекти власноруч зовсім не складно

Житній хліб на бездріжджовій заквасці. Спекти власноруч зовсім не складно


Житній хліб на бездріжджовій заквасці. Спекти власноруч зовсім не складно

Бездріжджові закваски і хліб, на них приготований, збагачують організм органічними кислотами, вітамінами, мінеральними речовинами, ферментами, клітковиною, пектинами, біостимуляторами – загалом всіма тими корисними речовинами, які присутні в цільних злаках.

Закваску готують на якійсь кислій основі (наприклад, розсіл). Теплий розсіл, житнє борошно, трохи цукру для шумування. Борошно підмішувати для густоти сметани. У теплому місці закваска буде повільно підніматися. Кілька разів її потрібно осадити. Із кожним разом вона буде підійматися швидше.



Житня закваска

1 день: 100 г житнього борошна змішайте з чистою водою до консистенції густої сметани, накрийте вологою тканиною і покладіть у тепле місце без протягів.

2 день: на заквасці повинні з’явитися пухирці. Тепер закваску потрібно «підгодувати». Досипте 100 г борошна і долийте води, щоб знову вийшла консистенція густої сметани. Знову залишіть у теплому місці.

3 день: закваска виросла і має піняву структуру. Знову додайте 100 г борошна та води і залишіть у теплому місці.

Через добу закваска готова до використання. Розділіть її навпіл, одну частину покладіть у баночку і накрийте ганчірочкою або покришкою з дірочками, щоб дихала, і покладіть у холодильник. Іншу частину використовуйте для випікання хліба.

Інгредієнти:
600 г житнього борошна,
600 мг житньої закваски,
200 г пшеничного борошна (просіяти),
30 г солі,
2 ч. л. різних приправ (мак, кунжут, зернятка, прованські трави),
450 мл води (можна заварити міцний чорний чай),
1 ст. л. меду (або цукру),
3 ст. л. олії.

Приготування:

Змішайте всі інгредієнти, замісіть тісто (воно липке – це нормально для житнього тіста, але борошно не додавайте).

Відкладіть на 30 хв. убік, накривши плівкою або рушником. Ще раз добре вимішайте, викладіть у форму, посипану борошном, і залишіть на 2 год. Тісто повинно збільшитися вдвічі.

Духовку нагрійте до 250 °С і покладіть на низ деко, нехай добре нагріється.

Хліб збризніть водою, посипте травами, кунжутом або маком і покладіть у духовку, а на деко вилийте чашку гарячої вода, щоб була пара (для підняття хліба й для хрусткої скоринки). Через 10 хв. деко вийняти, пекти хліб 50 хв.

Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою. Готовий хліб остудіть на решітці, накривши рушником.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: