Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Кавказька кухня. Як приготувати бозбаш

Кавказька кухня. Як приготувати бозбаш


Кавказька кухня. Як приготувати бозбаш

Бозбаш – це страва, яка увійшла до вірменської та азербайджанської класичної кухні. Багато століть її готували господині, у яких було завдання нагодувати велику родину, не витративши багато часу, тому в класичному рецепті немає складний інгредієнтів і процесів приготування, все максимально просто, але водночас смачно.

Пропонуємо вашій увазі рецепт бозбашу, у базовому його варіанті, з бараниною та нутом та адаптований варіант з яловичиною.



Бозбаш з бараниною

Інгредієнти:
Бараняча грудинка - 300 г.
Нут - 0,5 склянки.
Цибуля ріпчаста - 2 шт.
Паста томатна - 1 ст. л.
Масло топлене - 1 ст. л.
Картопля - 2 шт.
Яблуко зелене - 1 шт.
Чорнослив - 0,5 склянки.
Лимонний сік - 1-2 ст. л.
Перець чорний мелений - за смаком
Сіль - за смаком

Приготування:

Нут необхідно заздалегідь замочити на ніч. Для цього ввечері заливаємо його холодною водою, а вранці зливаємо воду і приступаємо до приготування супу.

Баранячу грудинку ми нарізаємо на шматки і промиваємо водою. Тепер заливаємо баранину холодною водою і ставимо на вогонь, варимо приблизно годину після закипання. Не забуваємо при цьому знімати піну, що утворюється.

Після цього м'ясо необхідно витягти з каструлі, а бульйон процідити і варити в ньому розмокший нут приблизно 20 хвилин.

Цибулю нарізаємо півкільцями. Викладаємо її на сковороду з топленим маслом і смажимо до прозорості, потім додаємо до цибулі столову ложку томатної пасти, перемішуємо і смажимо ще 3-4 хвилини.

Чистимо яблуко і картоплю. З яблука витягаємо серцевину і нарізаємо його на 8 часточок, картопля так само нарізаємо невеликими шматочками.
Чорнослив ретельно промиваємо і ріжемо брусками.

Тепер з'єднуємо всі інгредієнти: в каструлю з горохом викладаємо відварене м'ясо, картоплю, яблуко, чорнослив і пережарений з томатною пастою цибулю. Перемішуємо все і варимо суп на середньому вогні протягом 10 хвилин.

Потім солимо, перчимо його і додаємо лимонний сік, ставимо суп на вогонь ще на 10 хвилин.

Потім знімаємо і даємо настоятися хвилин 10-15. Готову страву, прикрашаємо свіжою зеленню і подаємо до столу.


Бозбаш з яловичиною

Інгредієнти:
Яловичина - 600 г.
Картопля - 600 г.
Цибуля ріпчаста - 3 шт.
Соняшникова олія - 1 ч. л.
Сіль - за смаком
Перець чорний мелений - за смаком
Вода - 1,5 л.

Приготування:

Промиту яловичину ставимо варитися, заливаючи холодною водою. Ви можете відразу нарізати м'ясо на великі порційні шматочки, але якщо варити його цілим шматком, воно буде соковитішим. Щойно вода закипить, знімаємо піну і солимо воду за смаком.

Поки м'ясо вариться, чистимо картоплю і цибулю і ріжемо на чотири частини. Додаємо в каструлю всю картоплю і половину цибулі. На цьому етапі додаємо в суп чорний мелений перець або будь-які спеції за смаком. Залишаємо суп кипіти до повної готовності м'яса і картоплі.

На розігріту сковороду додаємо трохи соняшникової олії і викладаємо залишки сирої цибулі. Цибулю не потрібно різати дрібно, тільки розібрати четвертинки цибулин на пелюстки.

Витягуємо м'ясо з бульйону. Якщо ви не нарізали його до відварювання, то зараз потрібно це зробити. Шматочки мають бути такого самого розміру, як і четвертинки картоплі. Додаємо м'ясо на сковороду до цибулі.

Обсмажуємо м'ясо і цибулю до темної скоринки, не забувайте помішувати, щоб не підгоріло. Перекладаємо м'ясо і цибулю в каструлю.

Готовий суп накриваємо кришкою і даємо настоятися 10-15 хвилин. Потім наливаємо в глибоку тарілку або піалу, за бажанням можна додати трохи свіжої зелені.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: