Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Фалафель, хумус та смачні салати. Рецепти страв з нуту

Фалафель, хумус та смачні салати. Рецепти страв з нуту


Фалафель, хумус та смачні салати. Рецепти страв з нуту

У цього цікавого продукту є ще кілька назв: баранячий або турецький горох, нахат, шиш і міхурник. Страви з нуту — гордість східної, зокрема, арабської, кухні.

У Східній Європі про цей цікавий і поживний продукт дізналися відносно недавно. Першими на гастрономічний п’єдестал нут піднесли вегетаріанці і вегани. Це зрозуміло, адже цей різновид бобових може похвалитися величезною кількістю рослинного білка. Крім того, у нуті немає ні краплі шкідливого жиру, зате є низка корисних речовин: фосфор, калій, магній, вітаміни групи В, залізо тощо.



Турецький горох рекомендується включати до раціону тим, хто стежить за вагою або дотримується дієтичного харчування. Рецепти з нуту дозволять урізноманітнити і зробити більш здоровим звичайний раціон. Приготований тим чи іншим способом турецький горох можна подавати не тільки як гарнір, але і як самостійну дуже смачну страву.

Як готувати нут

Приготування обіду або вечері з баранячого гороху може перетворитися на захопливу кулінарну подорож. Наприклад, фалафель — одна з найсмачніших нутових закусок — походить із Єгипту. Цією їжею замінювали м’ясо місцеві християни, копти, під час посту. Водночас фалафель — національна страва сусіднього Ізраїлю. У сучасному світі смажені в олії кульки з бобів подають у тисячах закусочних. Таку їжу обожнюють і вегетаріанці, і прихильники традиційного стилю харчування.

Готувати фалафель зовсім нескладно. Замочіть на ніч нут (воду бажано, але не обов’язково, кілька разів змінити), подрібніть його на м’ясорубці. Блендер використовувати не рекомендується: буде невідповідна текстура. В отриману масу додайте сухі спеції — різні види перцю, сіль, коріандр, зіру, сушені трави. Сформуйте кульки завбільшки із м’ячик для настільного тенісу, обсмажте у великій кількості олії до коричневої скоринки. Подавати це чудо потрібно зі свіжими й маринованими овочами, різними соусами, помістивши все в піту або лаваш.

Рецепт хумусу

Ще одна культова страва з Близького Сходу — хумус. Пасту з вареного гороху з додаванням тахіні (соусу з кунжуту), оливкової олії, спецій, лимонного соку обожнюють в Ізраїлі, Лівані, Єгипті, Йорданії, Туреччині та Греції.

Інгредієнти:
0,5 кг замоченого й потім відвареного до готовності гороху;
спеції;
пасту із сезаму (кунжуту);
оливкову олію першого холодного віджиму;
свіжовичавлений лимонний сік.

Приготування:

Перебити в блендері горох до кремоподібного стану, додайте інші інгредієнти, постійно оцінюючи смак. Це класичний рецепт, який можна урізноманітнити, як вам заманеться: доповнити його чилі або солодкою паприкою, каперсами або анчоусами, шпинатом, іншими травами і спеціями.

Подають хумус із лавашем, свіжим хлібом, пітою, сухариками, овочами — свіжими або маринованими. Це дуже смачно! В Ізраїлі та багатьох інших країнах працюють цілі хумус-бари, у яких пропонують десятки варіацій цієї багатої на білок і мінерали страви. Приготувавши її вдома, отримаєте чудове доповнення до поживного сніданку.

Ще одна перевага хумусу — він відмінно гармонує не тільки з овочевими добавками, але й із сиром, шматочками м’яса. Загорніть усе це багатство в тонкий лаваш і отримаєте страву, цілком гідну святкового столу.

Салат із нутом та індичкою

Інгредієнти:
замочений на ніч і відварений нут;
варене філе індички, нарізане тонкими смужками;
курага, подрібнена смужками;
смажений мигдаль, стовчений у велику крихту;
великий червоний болгарський перець, порізаний соломкою;
кілька пір’їн зеленої цибулі.

Приготування:

Змішати всі складники, заправити сметаною або йогуртом, попередньо приправленими пропущеним через прес часником, сіллю й меленим перцем. Такий салат стане гідною заміною олів’є й шуби, які вже приїлися. Крім того, він набагато корисніший і легший, ніж присмачені майонезом сумнівні суміші продуктів. Пікантності й ще більше користі такому салату з нутом додадасть різне насіння: льону, соняшнику, гарбуза.


Салат із нуту із тунцем

Інгредієнти:

підготовлений нут (вимочений і відварений до м’якості);
банка консервованого тунця у власному соку;
1 кисле яблуко;
трохи лимонного соку;
заправка за смаком.

Приготування:

Тунець розім’яти виделкою. Яблуко подрібнити кубиками, скропити лимоном, щоби не потемніло. Змішати з нутом. Заправити оливковою олією або йогуртом. Хочете, щоби текстура салату вийшла більш ніжною? Подрібніть частину відвареного нуту і змішайте із соусом, яким буде заправлений салат.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: