Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Гриби, які завжди поруч. Смачні страви з шампіньйонів

Гриби, які завжди поруч. Смачні страви з шампіньйонів


Гриби, які завжди поруч. Смачні страви з шампіньйонів

Шампіньйони (печериці) — Agaricus — пластинчаті гриби з сімейства шампиньоновых. У них ніжка білого кольору і буро-білий м'ясистий капелюшок, її пластинки коричневого кольору.

Ці чудові гриби доступні будь-якої пори року. І якщо влітку та восени ми можемо ласувати найрізноманітнішими грибами, що ростуть в наших лісах, то взимку і навесні нас виручають саме шампіньйони.



У природі існує три види шампіньйонів - польовий, луговий і лісовий. Але шампіньйони почали культивувати з незапам'ятних часів. Досі в Європі сперечаються, яка країна їх стала вирощувати першою. Сталося це, швидше за все в XVII столітті в Італії, або у Франції. Наприклад, відомо, що в Парижі шампіньйони вирощували на лужках.

А при королівських дворах були спеціальні підвали, в яких і вирощували шампіньйони до столу королівських осіб і знаті. У той час шампіньйони вважалися делікатесом і коштували дорого.

Масове вирощування шампіньйонів почалося тільки з середини XX століття, що і зробило їх доступними практично для усіх. І недаремно! Тому як шампіньйони мають не лише високі смакові якості, але й лікувальні.

У шампіньйонах містяться: вітаміни - А, В1, В5, D, Е, РР цінні білки, вуглеводи, клітковина, органічні кислоти, мінерали - залізо, натрій, фосфор, калій і цинк.

Споживання цих грибів благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, знижує вміст в крові цукру і холестерину, підвищує імунітет і зміцнює нервову систему. Народна медицина лікує шампіньйонами мігрень і інший головний біль.

Древні називали шампіньйони еліксиром молодості, оскільки вони затримують загальне старіння організму і не дають до старості з'явитися на обличчі зморшкам - пантотенова кислота, що міститься в них, має регенеративні властивості. Крім того в шампіньйонах присутній селен, дуже популярний в антивіковій косметиці.


Суп з шампіньйонів

Інгредієнти:
шампіньйони;
лук:
плавлений сир;
сіль за смаком.

Приготування :

Лук подрібнити, обсмажити на рослинній олії, додати промиті, нарізані шампіньйони і протушкувати.

Перекласти в каструлю з киплячою водою, дати покипіти, додати подрібнений плавлений сир, посолити, поперчити, варити до готовності.

Перед подачею на стіл посипати подрібненою зеленню кропу і петрушки.

Подавати з чорним хлібом або грінками.


Салат з шампіньйонами

Інгредієнти:
300 г макаронних виробів;
200 г шампіньйонів;
250 г вареного окосту;
2 морква;
15 г зелені петрушки;
3 варених яєчних жовтка;
2 зубчика часнику;
сік двох лимонів;
рослинна олія;
сіль, перець за смаком.

Приготування :

Макарони відварити. Гриби нарізати і протушкувати в рослинній олії, додати роздавлений часник і продовжити тушкувати.

Моркву нарізати тонкими смужками і бланшерувати. Окіст нарізати кубиками, зелень подрібнити.

Змішати з макаронами і грибами. Змішати лимонний сік, яйця і рослинну олію, посолити, поперчити, добре розмішати.

Залити соусом блюдо і знову все акуратно перемішати.


Шампіньйони у фритюрі

Інгредієнти:
250 г шампіньйонів;
1 склянка борошна;
10 г зелені кропу;
10 г зелені петрушки;
1 склянка рослинної олії для фритюру;
сіль, перець за смаком.

Приготування:

Борошно змішати з сіллю і перцем в мисці, помістити в неї гриби, змочені злегка водою і добре перемішати.

Олію налити в каструлю або глибоку сковороду. З грибів струсити зайве борошно і партіями обсмажити в гарячому фритюрі.


Картопляні кульки з шампіньйонами

Інгредієнти:
10 середніх картоплин;
1 склянка борошна;
1 ст. ложка панірувальних сухарів.

Для начинки:
50 р. шампіньйонів;
1 цибулина;
1 ст. ложка олії;
сіль, перець за смаком.
Для тушкування:
1/2 склянки рослинної олії.

Приготування:

Картоплю очистити та натерти на дрібній тертці, додати борошно, сіль, перемішати, сліпити кульки, зробити в них поглиблення для фаршу з шампіньйонів.

Цибулю дрібно нарізати і обсмажити в рослинній олії на сковороді.

Шампіньйони відварити хвилин 10, дрібно нарізати і додати до цибулі, поперчити, посолити.

Покласти фарш в поглиблення, кульки обваляти у борошні, змішаному з сухарями, злегка обсмажити на сковороді. Перекласти в жаровню, на дно якої налита олія, тушкувати близько годину в заздалегідь розігрітій духовці.


Яйця, фаршировані шампіньйонами

Інгредієнти:
6 шампіньйонів;
6 яєць;
40-50 г шинки;
1 цибулина;
2 помідора;
2 ст. ложки вершкового масла;
10 г зелені петрушки;
сіль, перець за смаком.

Приготування:

Яйця зварити круто, охолодити, очистити, розрізати навпіл, вийняти жовтки. Жовтки розім'яти.

Шампіньйони відварити, подрібнити і разом з подрібненою цибулею обсмажити на вершковому маслі. Додати дрібно нарізану шинку і 5 розім'ятих жовтків. Посолити, поперчити, ще тушкувати і цією начинкою заповнити половинки яєць, з'єднати їх разом і поставити на блюдо, заздалегідь трохи зрізавши частину нижньої половинки для стійкості.

Посипати жовтками, що залишилися, прикрасити зеленню петрушки, навкруги розкласти нарізані кружечками помідори.

Жульєн з шампіньйонами

Інгредієнти:
200 г філе кальмара;
250 г шампіньйонів;
1 цибулина;
2 ст. ложки вершкового масла;
1/2 склянки сметани;
60 г сиру;
1-2 ч. ложки борошна;
10 г зелені петрушки;
5 г зелені кропу;
сіль, перець за смаком.

Приготування:

Філе кальмара дрібно нарізати, цибулю подрібнити.

Шампіньйони промити, якщо великі, розрізати навпіл, залити холодною водою, довести до кипіння, посолити, і варити 5-7 хвилин. Відкинути на друшляк, нарізати соломкою.

Кальмари обсмажити в 1 ст. ложці вершкового масла впродовж 2-3 хвилин, перекласти на тарілку. Додати на сковороду олію, що залишилася, і обсмажити цибулю до рожевого кольору.

Додати гриби, тушкувати хвилин 5, посипати борошном, перемішати, додати сметану, влити трохи грибного бульйону. Додати кальмари, поперчити, зняти відразу з вогню, посипати натертим на терці сиром і петрушкою, поставити в духовку і запекти впродовж 10 хвилин до розплавлення сиру.

Перед поданням на стіл посипати подрібненою зеленню петрушки і кропу.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: