Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Що приготувати на Святвечір. 12 рецептів смачних пісних страв

Що приготувати на Святвечір. 12 рецептів смачних пісних страв


Що приготувати на Святвечір. 12 рецептів смачних пісних страв

Святвечір - останній день перед Різдвом, святом народження Ісуса Христа. Цього дня віруючі духовно та тілесно готуються до свята. Це останній день, коли дотримується Різдвяний піст. Відзначається Святвечір 6 січня.

У цей вечір традиційно готують 12 пісних страв - за числом апостолів, яких було саме 12. Як тільки на небі з'являється перша зірка, уся родина сідає за стіл і приступає до трапези.



Не всі господарки знають, які страви готують на Різдво. А деякі хочуть просто різноманітити різдвяну вечерю новими рецептами. Що ж обов'язково має бути на столі у Святвечір?

Кутя

Це найголовніша з 12 різдвяних страв. Саме з куті починають як скромне пісне застілля у Святвечір, так і багату трапезу наступного дня. В основі куті може бути пшениця, ячмінь або рис, які потім змішують з ізюмом, маком, медом і горіхами. Вважається, що чим багатша кутя, тим більше щастя й достатку чекає родину в новому році.

Інгредієнти:
1 скл. зерен пшениці,
100 г ядер волоських горіхів,
мак, 2-3 ст. л. меду,
можна цукор за смаком.

Приготування:

Зерна пшениці потовкти в дерев'яній ступці дерев'яним макогоном, підливаючи трохи теплої води. Потім ядра відокремити від плевел, просіваючи і промиваючи. Зварити із чистих зерен на воді кашу. Остудити, підсолодити за смаком.

Окремо розтерти мак, додати мед, перемішати до утворення однорідної маси й додати в кашу. В останню чергу додати волоські горіхи.


Компот

Традиційний різдвяний компот із сухофруктів. Якщо кутя - господарка Святого вечора, то узвар - його хазяїн.

Інгредієнти:

100 г чорносливу,
100 г сушених яблук,
100 сушених груш,
50 г ізюму,
цукор і мед за смаком,
4-5 л води.

Приготування:

Покладіть сухофрукти в друшляк і промийте теплою проточною водою. Потім покладіть у каструлю груші й залийте гарячою водою, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Після цього додайте яблука, а через 10-15 хвилин додайте чорнослив. Через п'ять хвилин висипте ізюм. Після закипання води варіть компот ще півгодини. Потім зніміть компот з вогню і настоюйте протягом декількох годин. Додайте мед або цукор за смаком.

Щоб подати у Святвечір ідеально настояний компот, слід зварити його із самого ранку.


Пісний борщ з квасолею

Інгредієнти:

2-3 картоплини,
1-2 цибулини,
1 морква,
1 буряк,
200 г білокачанної капусти,
50 г сушених білих грибів,
1/2 скл. квасолі,
2 зубки часнику,
2 ст. л. томатної пасти,
сіль, перець, лавровий лист та ін. спеції - за смаком.

Приготування:

Квасолю промити і замочити на ніч. Перед готуванням воду злити, квасолю залити чистою водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і залишити варитися на повільному вогні. Гриби замочити у воді. Буряк почистити, вимити й нарізати соломкою. Викласти його в розігріту сковороду з рослинною олією. Смажити, помішуючи час від часу, на повільному вогні хвилин 15-20. Потім додати дрібно нарізану цибулю, продовжувати смажити до готовності цибулі.

Моркву натерти на тертці й додати до заправлення. Через 2-3 хвилини додати томатну пасту, розведену водою або томатний сік. Тушкувати заправлення до готовності буряка. До квасолі додати нарізані гриби. Потім додати нарізану кубиком картоплю. Довести до кипіння й варити до готовності картоплі.

У борщ додати заправлення. Дати закипіти й додати нашатковану капусту. Посолити, поперчити, додати спеції. Можна добавити трохи цукру за смаком. Варити до готовності капусти. Відставити з вогню й дати настоятися хвилин 20.


Пісні голубці

Інгредієнти:

10-15 шт. капустяного листя,
1/2 скл. рису,
1 морква,
1 цибулина,
300 г печериць,
сіль, перець, часник, томатна паста - за смаком.

Приготування:

Відваріть рис до напівготовності і відкладіть. Поставте на вогонь глибоку каструлю з водою. Листя капусти промийте під холодною водою і просушіть за допомогою чистого рушника. Опускайте листя в киплячу воду на 1 хвилину, виймайте й відразу ж занурюйте в холодну воду.

До рису додайте обсмажені на рослинній олії моркву, цибулю і дрібно нарізані гриби. Злегка посоліть, поперчіть і перемішайте. Викладайте начинку в центр кожного капустяного листа і загортайте конвертиками. Викладіть голубці в товстостінну каструлю, залийте склянкою води, томатною пастою, додайте рубаний часник, сіль і перець. Тушкуйте голубці до готовності.


Запечена тріска

Інгредієнти:
0,5 кг філе тріски,
1 головка цибулі,
сіль, перець, зелень кропу - за смаком,
трохи рослинної олії,
1-2 свіжих помідори або кілька консервованих сушених,
кілька часточок лимона.

Приготування:

Змажте фольгу олією, на неї покладіть кільця ріпчастої цибулі. Філе тріски посоліть і поперчіть, викладіть на цибулю. Зверху посипте рибу зеленню, покладіть кільця лимона й часточки помідора. Зробивши з фольги герметичний конверт, відправте його в попередньо розігріту до 180°С духовку на 20 хвилин.


Вінегрет з горошком

Інгредієнти:
6 шт. буряка,
5 картоплин,
10 солоних огірочків,
банка горошку,
4 морквини,
2 цибулини,
маслинова олія - за смаком,
1 ч. л. солі,
50 мл білого винного оцту,
перець чорний мелений за смаком.

Приготування:

Картоплю, моркву і буряк відварити. Потім остудити й очистити від шкірки. Наріжте овочі, огірки й цибулю кубиками приблизно 5 мм. Акуратно все перемішайте. Якщо у вас є квашена капуста, сміливо додавайте. Змішайте олію, оцет, сіль і перець. Додайте заправлення, горошок і акуратно перемішайте.


Зимовий салат

Інгредієнти:
1/2 капустини,
2 зелених яблука,
2 моркви,
пучок зелені,
2 ст. л. маслинової олії,
2 ч. л. білого винного оцту,
сіль - за смаком.

Приготування:

Капусту помити і тонко нарізати. Посолити за смаком і злегка розім'яти руками, щоб вона пустила сік і пом'якшала. Натерти на тертці моркву й очищені яблука. Зелень подрібнити.

Змішати всі інгредієнти салату у великій мисці, полити маслиновою олією і укусом. Поставити салат у холодильник на півгодини.


Картопля по-селянськи

Інгредієнти:
5-6 картоплин,
2-3 ст. л. соєвого соусу,
1 ст. л. суміші сушених трав,
рослинна олія.

Приготування:

Очищену картоплю розрізаємо великими часточками і відварюємо в підсоленій воді до напівготовності. Потім воду зливаємо. У змазаний олією лист перекладаємо картопляні часточки, посипаємо сумішшю трав, поливаємо соєвим соусом і перемішуємо. Запікаємо в розігрітій до 180 °С духовці близько 10 хвилин до золотавого кольору.


Вареники з вишнями[/b]

[b]Інгредієнти:

250 г борошна,
1/4 ч. л. солі,
150 мл води,
100-150 г вишні,
цукор - за смаком.

Приготування:

Просіяти борошно, додати щіпку солі. Замісити тісто, поступово вливаючи теплу воду. Воно не повинно липнути до рук. Накрити й дати постояти близько години.

Заморожену вишню промити під теплою водою і залишити, щоб стікав сік. Присипати борошном робочу поверхню й розкотати тісто в шар, не потрібно робити його дуже тонким. Вирізати кружечки. Покласти на кружечок тіста вишню, цукор і скласти його навпіл. Добре скріпити краї.

Варити вареники в підсоленій воді кілька хвилин, виймати шумівкою. Подавати з вишневим сиропом.


Печені яблука

Інгредієнти:
4 великих яблука,
100 г ізюму,
жменя горіхів (волоських, кеш'ю, фундука),
цукор, кориця, мед - за смаком.

Приготування:

Промийте яблука й видаліть серцевину, акуратно приберіть із яблук насіння. Викладіть яблука у форму для запікання і наповніть попередньо вимоченим ізюмом, горіхами, медом, цукром і корицею. Поставте в духовку й запікайте протягом 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.


Медяний пряник

Інгредієнти:
1,5 скл. борошна,
по 100 г цукру й меду,
по щіпці меленої кориці і гвоздики,
сода на кінчику ножа,
0,5 скл. води.

Приготування:

Цукор і мед розмішуємо в теплій воді й додаємо всі спеції. У борошно вливаємо сироп, що вийшов, і замішуємо тісто. Перекладаємо у форму для кексів і випікаємо в розігрітій духовці близько 40 хвилин. Готовий пряник за бажанням можна присипати цукровою пудрою.

Смачного!

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: