Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Консервуємо баклажани на зиму. 7 простих рецептів

Консервуємо баклажани на зиму. 7 простих рецептів


Консервуємо баклажани на зиму. 7 простих рецептів
Пропонуємо вашій увазі недорогі, легкі у приготуванні, оригінальні і надзвичайно вдалі рецепти консервування баклажанів.

Хочемо відразу відповісти на запитання, яке може у вас виникнути: "Чи варто очищати баклажани від шкірки?". Відповідь проста – можна очищати, можна й ні. Смак консервації від цього не зміниться. Єдине – неочищені від шкірки овочі у банках матимуть ефектніший вигляд.

Що стосується гіркого присмаку баклажанів, є кілька порад. У кількох рецептах, поданих нижче, порізані баклажани рекомендується кілька годин протримати засоленими, що дозволить позбутися гіркоті. Також баклажани мають здатність «стріляти» і шкварчати при обсмажуванні. Тому овоч можна обдати окропом, потримати в ньому кілька хвилин, а тоді вже смажити.

1. Баклажани в майонезі

Інгредієнти:
5 кг баклажанів;
1,5 кг цибулі;
800 г майонезу;
пачка грибної приправи.

Приготування:
Баклажани помити, очистити від шкірки, порізати соломкою і обсмажити. Цибулю порізати півкільцями і також обсмажити. Потім обсмажені овочі перемішати, додати до них майонез і грибну приправу, викласти в каструлю і поставити на вогонь. Тушкувати 30 хвилин. Після чого викласти в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати стерильними кришками.

З цієї порції виходить приблизно 10 півлітрових банок.

2. Баклажанна заправка до піци

Інгредієнти:
2 кг баклажанів;
3 кг помідорів;
1 кг перцю солодкого;
2 кг печериць;
200 г оцту;
200 г цукру;
200 г олії;
2 ст. ложки солі;
2 головки часнику.

Приготування:
Баклажани помити, очистити від шкірки і порізати кубиками. Помідори пропустити через м’ясорубку. Перець і шампіньйони помити, почистити і порізати соломкою. Часник почистити і потовкти в ступці. Всі інгредієнти змішати у великій каструлі, поставити на вогонь і варити одну годину. Щоб не пригоріло, потрібно постійно помішувати. Потім розкласти готову заправку в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати кришками.

3. Баклажани в томатному соку

Інгредієнти:
3 кг баклажанів;
3 літри томатного соку;
6 морквин;
10 штук червоного солодкого перцю;
2 головки часнику;
0,5 л цукру;
1 ст. ложка солі;
250 г олії;
200 г оцту.

Приготування:
Усі овочі помити, обсушити. Баклажани почистити від шкірки, розрізати уздовж на половинки і кожну половину ще на 4 частини. Моркву потерти на тертці для моркви «по-корейськи». Перець очистити і порізати соломкою. Часник почистити. Моркву змішати з соком і проварити 15 хвилин. Додати баклажани, перець і варити ще 50 хвилин. Потім додати зубки часнику і варити ще 5 хвилин. Готову суміш викласти в стерилізовані банки і закатати. З порції виходить приблизно 6 літрових банок.

4. Мариновані баклажани «Як гриби»

Інгредієнти:
3 кг баклажанів;
головка часнику;
2,5 літри води;
150 мл оцту;
0,5 ст. ложки солі;
лавровий лист.

Приготування:
Баклажани помити, відрізати хвостики. Розрізати повздовж на дві частини. Кожну з частин ще раз розрізати вздовж. Щоб позбутися гіркоти, викласти шматки баклажанів у посудину, засипати сіллю і лишити на 2 год. Далі потрібно підготувати банки: помити, простерилізувати, кришки прокип’ятити. Після цього приготувати розсіл: у каструлю влити воду, сіль, оцет і додати лавровий лист. Довести до кипіння. У киплячий розсіл викласти баклажани (порціями, так як всі одразу не помістяться) і варити 15 хвилин. Вибрати шумівкою і одразу викласти в банки. У кожну банку вкинути зубок часнику і залити гарячим розсолом. Рекомендовано брати пів літрові банки – їх вийде приблизно 8 штук.

5. Аджика з баклажанів

Інгредієнти:
1 кг баклажанів;
1 кг помідорів;
2 штуки великих солодких перці і 5 – гострих;
250 г часнику і за бажанням можна ще пучок петрушки;
100 г олії;
1 ст. ложка солі;
50 г оцту.

Приготування:
Овочі помити, баклажани звільнити від шкірки, перець очистити. Все пропустити через м’ясорубку. Додати олію, сіль і варити годину на невеликому вогні. Додати оцет і ще проварити хвилин 5. Викласти готову суміш у стерилізовані банки і закатати. Виходить три півлітрові банки.

6. Баклажани-язички

Інгредієнти:
8 штук середніх баклажанів;
0,5 кг солодкого перцю;
3 штуки гострого перцю;
300 г часнику;
1 склянка води;
оцет до смаку – від 1 склянки до півлітра;
чорний мелений перець – 0,5 чайної ложки.

Приготування:
Баклажани нарізати поздовж «язичками». Посолити і лишити на годину, щоб вийшла гіркота. Приготувати заправку: перець і часник пропустити через м’ясорубку. Додати оцет, воду, мелений перець. Все викласти в каструлю, розмішати, поставити на вогонь і довести до кипіння. Баклажани обсмажити і скласти в банки. Кожен шар баклажанів полити заправкою.

Потім стерилізувати ще 20 хвилин і закатати кришками. З порції вийде 4 півлітрових банки.

7. Баклажани «Вогник»

Інгредієнти:
2 кг баклажанів;
1 кг солодкого перцю;
1 кг помідорів;
1 склянка цукру;
півсклянки оцту;
1 склянка олії;
2 ст. ложки солі;
4 головки часнику;
2 штуки гострого стручкового перцю.

Приготування:
Баклажани порізати кубиками. Солодкий перець і помідори пропустити через м’ясорубку. Викласти все в каструлю і довести до кипіння. Додати цукор, оцет, олію, сіль і варити ще 20 хвилин. Потім додати потовчений часник, дрібно порізаний гострий перець і проварити ще 10 хвилин. Викласти в стерилізовані банки і закатати. Виходить приблизно 5 півлітрових банок.

Смачного!

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: