Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Теплічний ґрунт. Що треба про нього знати та навіщо його щороку міняти

Теплічний ґрунт. Що треба про нього знати та навіщо його щороку міняти


Теплічний ґрунт. Що треба про нього знати та навіщо його щороку міняти

Ґрунт із теплиць за правилами необхідно міняти щороку. При цьому навіть відпрацьований тепличний ґрунт - відмінне добриво для городу й саду. Так що неважко здогадатися: для теплиці ґрунт необхідно готувати особливий.

Приготування ґрунту - це одна з небагатьох переваг маленьких теплиць перед промисловими. При малому обсязі ґрунту можна скласти ідеальний ґрунт і дуже добре перемішати компоненти. Крім того, компоненти можна заготовити заздалегідь, що в промисловості неможливо через великі об'єми ґрунту.



Виникає питання: чому, якщо тепличний ґрунт такий багатий корисними речовинами, його потрібно міняти щороку, використовуючи у якості добрива на грядках відкритого ґрунту? А все просто. У теплицях вирощують в основному дві культури: помідори й огірки, причому за один рік саджають спочатку одну, потім, після збирання врожаю, - другу. Проміжними можуть бути салат, редис та ін.

Тобто чотири роки до повернення культури на колишнє місце витримати не виходить, а це чревате великими втратами врожаю, тому ґрунт щорічно міняють. До того ж заміна ґрунту дозволяє провести розпушування підґрунтового шару, що також відмінно позначається на плодоносінні.

Всі тепличні ґрунти стоять на «двох китах»: торф'яному й природному ґрунтах ділянки, де зводиться теплиця. Торф - найкраще. Але там де його немає, доводиться збільшувати частку додаткових компонентів: дернової землі, піску, глини, опалого листя, кори хвойних порід, тирси, різаної соломи злаків, озерного й річкового мулу, сидератів, готових і просіяних компостів.

З добрив при заправленні ґрунту зазвичай віддають перевагу органічному перегною, курячому посліду, кінському гною. Вони будуть поставляти рослинам вуглекислий газ і розігріють ґрунт. Але крім них треба додати й комплексні мінеральні добрива.

Останнім часом стало модним робити компости основним компонентом грунтової суміші. Якщо правильно їх підготувати, заклавши в компостну яму все необхідне, то вони успішно справляються із завданням. Досвідчені садівники готують складні ґрунти, перемішуючи в різних пропорціях 6 компонентів: дернову, листяну, суглинну, торф'яну, городню землі та перегній.

Листяна земля і торф поглинуть надлишкові мінеральні добрива. Пісок вноситься на важких і кислих ґрунтах. А якщо додали тирсу або кору, то треба до суміші додати й курячого посліду. І навпаки - тирсу додають, щоб зв'язати зайвий азот з курячого посліду і коров’яку.

Багато залежить від того, яку культуру планується вирощувати в теплиці. Огіркам більше додають свіжого гною й пташиного посліду. Торф обов'язково сильно нейтралізують вапном.

Помідорам треба більше перегною та піску. Перець і баклажани вирощують на томатних ґрунтах, а кавуни й дині - на огіркових.

Проміжні культури: салат, кріп, редис, петрушка, селера, цибуля на перо - невибагливі, їм за смаком будь-який ґрунт.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: