Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Бамія – африканський гість на українських грядках

Бамія – африканський гість на українських грядках


Бамія – африканський гість на українських грядках

Ця овочева культура поки мало знайома нашим дачникам. У різних країнах рослина має різні назви - бамія, гомбо, дамські пальчики, окра.

Бамія - це однолітня овочева рослина сімейства мальвових. Це теплолюбна й світлолюбна рослина. Батьківщина бамії – спекотна Африка.



Залежно від сорту, висота її може бути від 30 см - карликові сорти, до 2 метрів - високорослі сорти. Стебло у бамії товсте, гіллясте, листя велике. Плоди нагадують довгі пальчики, у природі виростають до 30 см, коричневого кольору.

У їжу використовують тільки молоді зав'язі, темно-зеленого кольору, 3-5 денні, більш зрілі стають твердими та несмачними.

Насіння бамії проростає при температурі вище 20 °С. Добре росте на легких, багатих перегноєм ґрунтах. Для посадки бамії не рекомендуються важкі глинисті ґрунти з близьким рівнем залягання ґрунтових вод.

Глибина посіву насіння 3-4 см з відстанню між рядами 70-80 см, у рядах для карликових форм - 30 см, для сильнорослих 40-60 см.

Найкраще вирощувати бамію розсадним способом. Але при цьому варто пам'ятати, що рослини погано переносять пересадження, тому насіння сіють у невеликі горщики, з яких потім рослини акуратно пересаджують у ґрунт.

Догляд

У процесі вегетації бамія вимагає своєчасних прополок, розпушування міжрядь, періодичних поливів. Незважаючи на те, що культура вважається засухостійкою рослиною, при недоліку вологи вона розвивається погано, знижується врожай плодів та їхня якість.

Рослини зацвітають через два місяці після посадки, тому не слід розтягувати строки збирання. Збирають плоди раз на три-чотири дні. Найчастіше городники вирощують сорти Білий Оксамит, Дамські Пальці, Біла циліндрична 127, Зелений Оксамит з вегетаційним періодом від 50 до 150 днів.

Бамія дуже врожайна культура і при правильному вирощуванні плоди можна збирати до самих заморозків.

Плоди бамії за смаком нагадують баклажани або спаржу. У їжу вживають 3-5-денні молоді плоди (зав'язі) довжиною 3-6 см. З бамії готують овочевий суп, використовують як приправу або гарнір до м'яса, консервують. Страви з бамії вважаються дієтичними для видужуючих людей, при хворобах шлунка. Підсмажене зріле насіння може замінити каву.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: