Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Жовтогаряче чудо на вашій грядці. Які бувають гарбузи та чим вони корисні

Жовтогаряче чудо на вашій грядці. Які бувають гарбузи та чим вони корисні


Жовтогаряче чудо на вашій грядці. Які бувають гарбузи та чим вони корисні

М'якоть гарбуза виведе шлаки. Включіть гарбуз у своє меню - і вам нема чого боятися поганої екології. Пектини гарбуза виводять з організму всі шкідливі речовини, якими нас вантажать хлорована вода, вихлопні гази та інший бруд.

Інших корисностей у гарбузі теж вистачає: великий запас вітамінів, багато каротину, фолієвої кислоти та калію. На всю зиму забезпечите себе потрібними речовинами. З гарбузом будь-яке варення буде густішим - завдяки тим же пектинам. А якщо з м'якоттю гарбуза мити руки, вони стануть білими та ніжними.



Гарбузи бувають різні: жорсткокорі, мускатні та великоплідні. На наших городах звичайно росте гарбуз великоплідний. Його сорти - Посмішка, Зимовий солодкий, Стофунтовий, Крихта, Зимовий сірий.

Плоди цього гарбуза можуть бути несмачними відразу після збирання: в них багато крохмалю і м'якоть за смаком схожа на картоплю. Але після місяця зберігання крохмаль перетвориться на цукор, і тоді Попелюшка обернеться принцесою.

Великоплідний гарбуз теплолюбний, не виносить різких коливань температури, у прохолодне літо врожаю з нього не одержати.

Більш витривалий гарбуз жорсткокорий. Він скоростиглий, квітувати починає найпершим з гарбузової сімейки, але поступається великоплідному братику врожайністю і товщиною м'якоті.

М'якоть його смачна відразу, але довго зберігати цей гарбуз не варто: насіння проросте усередині плода і гарбуз стане гірким. Зате насіннячко у гарбуза жорсткокорого найсмачніше.

До жорсткокорого належить і голонасінний гарбуз. У нього насіння відразу виростає без шкірки - і їсти його одне задоволення. Сорти гарбуза жорсткокорого - Мозолієвський 49, Голонасінний, Мигдальний, Веснянка, Грибовський кущовий.

Найсмачніший гарбуз - мускатний. Родом він з Мексики, тому любить тепло. Але його з успіхом можна вирощувати й у нашій країні.

Плоди цього гарбуза не тільки смачні, але й дуже зручні для оброблення. Вони не круглі, а більше схожі на кабачок, зі стовщенням на місці квітки. Насіння знаходиться тільки в цьому стовщенні, а все інше - м'якоть.

Після збирання мускатний гарбуз повинен полежати місяці два, за цей час його м'якоть стане солодкою і яскраво-жовтогарячою. У цьому гарбузі більше, ніж в інших, каротину, і саме його використовують для готування дитячих соків. Їсти його можна навіть сирим.

Сорти мускатного гарбуза - Перлина, Мускатний, Перехватка, Вітамінний, Віта.

Збирають гарбузи до заморозків. Плодоніжку зберігайте довжиною 3-4 см і не допускайте ушкодження плодів. Чим крупніший гарбуз, тим скоріше його потрібно з'їсти. На тривале зберігання відбирайте плоди середнього розміру. Зберігайте гарбуз при температурі не нижче 12°С.

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: