Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Шийкова гниль цибулі. Чому виникає та як із нею боротися

Шийкова гниль цибулі. Чому виникає та як із нею боротися


Шийкова гниль цибулі. Чому виникає та як із нею боротися

Не встигла початися зима, а цибуля вже стала псуватися. Напевно ваші сховища відвідала найпоширеніша напасть - шийкова гниль цибулі.

Найбільше від неї страждає цибуля, зібрана у вологу погоду. Але немає гарантії, що не загниють шийки у цибулі, зібраної в суху погоду. Підступне це захворювання ще й тим, що відразу себе нічим не проявляє, а починає гнити тільки через два місяці після збирання, коли цибуля пройшла всі сортування.



Найкраще із хворобою боротися засобами профілактики. Передається гниль за допомогою насіння або цибулі-сівка. Варто протравити насінний матеріал марганцівкою - і можна спати спокійно.

Урятувати вже вирощений урожай можна за допомогою якісного сушіння. Якщо цибулю закласти в сушарку при температурі +40-42°С на 8 годин, то хвороба не розвивається, урожай лежить цілим і непошкодженим до пізньої весни.

А можна хвору цибулю використати для вигонки. Помічено, що у заражених цибулин ростові процеси активізуються набагато сильніше, до того ж у таких цибулин на вигонці шийка однаково зрізається.

Зберегти ріпчасту цибулю з мінімальними втратами - цілком посильне завдання. Добре доспілі головки перебувають у стані повного фізіологічного спокою і при певній температурі та вологості прекрасно зберігаються в домашніх умовах. Хоча навіть у такої цибулі втрати при зберіганні складають 6-8% від первісної маси, в основному за рахунок втрати цибулею вологи.

Взагалі є така закономірність - найкраще зберігаються гострі сорти, трохи гірше - напівгострі та зовсім слабко - солодкі сорти. Пізні сорти теж лежать краще ранніх і середньостиглих.

А ось думка, що цибуля, яка вирощена із сівка, зберігається краще, ніж отримана з насіння, - помилкова. На лежкість походження не позначається. Інша справа - жовтозабарвлені сорти. Вони лежать краще за рахунок більш щільної луски.

Цибуля на відміну від інших овочів прекрасно зберігається в кімнатних умовах. Тільки перш ніж закладати на зберігання, її необхідно протягом 4-5 днів ретельно просушити, розклавши на сонці, у кімнаті, на веранді, під навісом або навіть на балконі. Прискорити процес можна в духовці, де цибулю досушують при температурі 35-40 °С.

Після того як цибулю просушили, потрібно ножицями або секатором обрізати корені, не зачіпаючи дінця, і сухе листя, залишивши шийку на 4-6 см вище плічок. Цією простою дією ви збільшите тривалість зберігання цибулі і попередите передчасне випускання стрілок. Кожну цибулину огляньте та обмацайте. На ній не має бути ні ушкоджень, ні вогнищ хвороб, ні проростків.

Відбирайте на зберігання тільки міцні, здорові, з тонкою сухою закритою шийкою цибулини.

Будьте уважними: одна хвора головка заразить усі прилягаючі до неї. Злегка підпорчену і з товстою шийкою цибулю використовуйте в першу чергу.

Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

КОМЕНТАРІ (1)
UAgorod 19 січня 2021 00:42
День добрий.
Цікавить разміщення PR-матеріалів на вашому ресурсі.
Озвучте, будь ласка ціни, кількість знаків, активних посилань, малюнків, не бачимо цієї інформації на сайті.
Зараз готуємо медіа-план на лютий, хочемо попрацювати з вами.
Дякуємо за відповідь.
Цитировать          1
Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: