Регистрация    Увійти
Авторизація
» » Чому досвідчені городники прогрівають насіння. Як це правильно робити

Чому досвідчені городники прогрівають насіння. Як це правильно робити


Чому досвідчені городники прогрівають насіння. Як це правильно робити

Не варто недооцінювати теплову передпосівну підготовку. Вона підвищує схожість, знезаражує насіння від хвороб і вірусів, збільшує енергію проростання, збільшує вихід раннього врожаю, зменшує кількість пустоцвіту...

Способів прогрівання безліч. Кожний садівник може вибрати доступний.



Найбільш довготривалий - підвісити насіння в мішечку недалеко від батареї опалення або кухонної плити. Таке прогрівання займе 1,5-2 місяці, насіння після нього можна досить довго зберігати. Таким способом обов'язково прогрівають насіння огірків.

Насіння теплолюбних культур - патисонів, кабачків, баклажанів, гарбузів, перцю - корисно піддати сонячному обігріву на відкритому повітрі протягом 5-7 днів. Так само прогрівають і все насіння, що зберігалося на холоді або в холодильнику. Сонячні промені знезаражують насіння і прискорюють його проростання.

Сухе насіння прогрівати можна в духовці або сушильній шафі, при температурі 50-55°С протягом трьох годин. Тільки перед розсипанням насіння на листі спочатку потрібно підстелити під нього папір, щоб не підсмажити його на металі. І не забувати в процесі прогріву кілька разів перемішати.

Прогрівати насіння можна й у гарячій воді. Але температура повинна бути своєю для кожної культури і не знижуватися протягом процедури. Тому для прогрівання використовують термос.

Насіння капусти гріють у воді 20 хвилин при температурі 45-50 °С.

Насіння редису, ріпи, редьки, брукви витримують 20 хвилин при температурі 48-50 °С.

Насіння буряка, моркви, петрушки – 52-53 ° С (теж 20 хвилин);

Перець, баклажани прогрівають 25 хвилин при температурі 50 °С.

Насіння томатів витримують при температурі 50-55 °С 5 хвилин.

У гарбузових культур теплова обробка стимулює утворення жіночих квіток і, отже, підвищення врожаю. Насіння огірків, патисонів, гарбузів, кабачків – 20 хвилин при температурі 42-45° С.

Відразу після такої лазні насіння дістають із термоса і на три хвилини занурюють у холодну воду.

До речі, коли і що садити за місячним посівним календарем ви можете дізнатися тут


Читайте поради у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Написати коментар
Ваше Імя:
Ваш E-Mail:
Код:
          Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: